Vi är glada att berätta att Obesitas Sverige nu startar det treåriga projektet "Obesitas i media" med stöd från Allmänna arvsfonden. Projektet är ett viktigt steg i vårt arbete för att förändra hur personer som lever med övervikt och obesitas porträtteras i media.

Ett viktigt initiativ mot viktstigma

Många ungdomar, vuxna och äldre med obesitas vittnar om hur dagens mediala bild av sjukdomen ofta är fördomsfull, förenklad och stigmatiserande. Trots att obesitas är en komplex och kronisk sjukdom, framställs den ofta som självförvållad. Det påverkar både självbild och psykiskt mående – särskilt bland unga – och förstärker ett samhällsklimat där diskriminering är vanlig.

Med utgångspunkt i målgruppens egna erfarenheter och önskemål kommer vi att utveckla en digital medieplattform som ska ge journalister bättre kunskap, konkreta verktyg och tillgång till resurser för att kunna rapportera inkluderande och korrekt.

Vad innehåller plattformen?

Plattformen kommer att innehålla:

  • Faktamoduler om obesitas – forskningsbaserade, lättillgängliga och relevanta.
  • Checklistor för inkluderande språkbruk och bildval i rapportering om vikt och hälsa.
  • Bildbank med icke-stigmatiserande bilder och filmer
  • Kontaktfunktion för att kunna intervjua personer som lever med obesitas.
  • Medieträning för patienter som vill dela sina erfarenheter i media.

Allt innehåll tas fram i nära samverkan med målgruppen och representanter från media. På så sätt säkerställs att både journalisters behov och patienters perspektiv tillgodoses.

Långsiktigt och hållbart

När projektet avslutas kommer plattformen att integreras i vår ordinarie verksamhet och spridas vidare genom samarbeten med medieutbildningar, intresseorganisationer och andra aktörer. Vårt mål är en bestående förändring – där kunskap ersätter fördomar och där personer som lever med obesitas själva får tolkningsföreträde kring sin diagnos.

Är du intresserad av att vara med i någon av arbets- och referensgrupperna?
Mejla info@obesitassverige.se så återkommer vi inom kort!

Obesitas på Almedalen
Varför är det fortfarande så svårt att prata om obesitas som den kroniska sjukdom det faktiskt är?


Vi på Obesitas Sverige är på plats under Almedalsveckan för att lyfta just detta – och för att bjuda in till dialog om hur vi tillsammans kan skapa en mer kunskapsbaserad, jämlik och effektiv vård.

  • Hur förebygger vi insjuknande – och bromsar allvarliga följdsjukdomar?
  • Vad händer när vi faktiskt investerar i behandling – både för individ och samhälle?
  • Varför är det så svårt att få tillgång till subventionerad behandling trots att riktlinjerna finns?
  • Vad skulle hända om vi reglerade reklam för ohälsosamma livsmedel riktad till barn och unga?Och hur kommer det sig att vi fortfarande inte agerar för att fler än 56 % av målgruppen ska slutföra grundskolan med godkända betyg?

Vi vill prata om hur vårdsystemet fungerar – och hur det kan fungera bättre. För när vi börjar se obesitas som den kroniska sjukdom den är, och agera därefter, kan vi förändra liv.

Vill du ses för ett samtal, en fika eller samverkan kring en programpunkt?
Jenny Vinglid, generalsekreterare och Kim Malmborg, förbundsledamot är på plats! Vi deltar gärna i panelsamtal, diskussioner och erfarenhetsutbyte.
Hör av dig om du vill boka in något:
jenny.vinglid@obesitassverige.se | 0736–87 84 51
Vi ses i Visby!

Svar på Jörg Carlssons debattinlägg ”Dekretet att ersätta ordet fetma med obesitas är en tankevurpa” (Läkartidningen, 25 februari 2025).

Eftersom vi tyvärr inte fått möjlighet att publicera vårt debattsvar i Läkartidningen publicerar vi den på vår hemsida.

Vi förstår att ord kan skapa förvirring, men ibland behövs förändringar för att åstadkomma verklig utveckling. Beslutet att gå från begreppet "fetma" till det medicinska begreppet "obesitas" är inte en tankevurpa – det är ett välgrundat och genomtänkt beslut som fattades redan 2018 av oss som patientorganisation, långt innan diskussionen lyftes till nationell nivå.

En förändring för att minska stigma

Det huvudsakliga syftet med detta beslut var inte att följa ett modeord eller bidra till någon form av förvirring, utan att förändra synen på sjukdomen obesitas. För personer som lever med obesitas har begreppet "fetma" länge varit belastat med fördomar, stereotypa föreställningar och en orättvis stämpel om brist på viljestyrka och självkontroll. Att använda det medicinskt etablerade begreppet "obesitas" är ett sätt att tydligt markera sjukdomens komplexitet, dess mångfacetterade orsaker och behovet av behandling.

Socialstyrelsen har, efter omfattande dialog med både patienter och profession, valt att använda termen obesitas i sina nationella riktlinjer just för att undvika stigmatisering och förenklande synsätt. Det handlar inte om en ytlig förändring av språket, utan om en medveten strategi för att öka kunskapen kring sjukdomen och dess allvarliga konsekvenser.

Kronisk, komplex och multifaktoriell sjukdom

Några kommentarer till Carlssons debattartikel lyfter fram föreställningen att obesitas främst handlar om enkla livsstilsval och kaloriintag. Det är just den typen av förenklade resonemang som modern forskning sedan länge motbevisat. Obesitas är enligt vetenskaplig konsensus en kronisk, komplex och multifaktoriell sjukdom där både biologiska, genetiska, psykologiska och miljömässiga faktorer samspelar. Att hävda något annat innebär att man bortser från över två decenniers forskning och expertis inom området.

Att misstänkliggöra patientorganisationer och läkare som arbetar med obesitas genom att koppla ihop dem med kommersiella intressen är en olycklig strategi som ytterligare spär på stigma och fördomar. Självklart måste vården alltid vara vaksam på kommersiella intressen, men det får aldrig hindra medicinskt välgrundade beslut och rätten till effektiv behandling för patienterna. Precis som vid diabetes typ 2, hypertoni eller hjärt-kärlsjukdomar är behandling och läkemedel viktiga verktyg för att minska allvarliga följdsjukdomar och förbättra människors livskvalitet.

Ett internationellt vedertaget begrepp

Professor Carlsson menar att begreppet "obesitas" skulle kränka patienter mer eftersom det härstammar från latin och antyder att sjukdomen beror på "okontrollerat ätande". Denna argumentation bygger på en etymologisk tolkning som är långt från dagens kliniska verklighet. Tvärtom är begreppet obesitas idag internationellt accepterat och används just för att betona sjukdomens medicinska natur, inte för att lägga skulden på den som är drabbad.

Att, som artikeln antyder, tro att ordbytet skulle "kränka patienterna ännu mer" är att underskatta patienternas egen kompetens och önskan om att ses som individer med en medicinsk diagnos, snarare än som personer som enbart har gjort "fel val". Redan 2018 insåg vi, långt innan Socialstyrelsens initiativ, behovet av att förändra attityder och öka kunskapen kring obesitas.

Fokus måste ligga på vården

Det är märkligt att debatten kring obesitas så ofta fastnar i diskussioner om ordval i stället för att fokusera på hur vi kan förbättra vården för patienterna och öka kunskapen om sjukdomen. Behandlingar för obesitas, såsom obesitaskirurgi, har funnits i över 20 år, och idag är 30 procent av den verksamheten vinstdrivande. Detta har inte ifrågasatts på samma sätt. Varför väcks kritiken först nu när ytterligare behandlingsalternativ blivit aktuella?

Vår viktigaste fråga kvarstår: Kan vi inte en gång för alla acceptera obesitas som den sjukdom den är, lämna fördomarna bakom oss, och fokusera på att öka kunskapen, förbättra vården och bemöta patienterna med respekt? Debatten bör handla om vården som ges, inte vilket ord som används. Det är där patientnyttan finns – och där bör också fokus ligga.

Jenny Vinglid,
Generalsekreterare Obesitas Sverige

Idag är det sista dagen av Obesitasveckan, och vi lyfter det femte och sista kravet: Läkemedelsbehandling måste subventioneras på samma villkor som kirurgi!

Den 4 mars, på Världsobesitasdagen, lanserade vi årets rapport om bemötande inom vården. Rapporten bygger på svar från över 1 200 personer och visar att patienter fortfarande möter stigma, okunskap och bristande vård.

Under veckan har vi lyft fem skarpa krav för en vård som bygger på respekt, kunskap och evidens. Idag sätter vi fokus på rättvisa behandlingsalternativ.

Obesitas Sverige kräver: Att läkemedelsbehandling subventioneras på samma villkor som kirurgi!

Läkemedelsbehandling måste vara ett rättvist alternativ!

Idag kan patienter nekas läkemedelsbehandling trots att de uppfyller samma kriterier som gäller för obesitaskirurgi.
Behandlingsalternativen måste vara rättvisa och baseras på medicinsk bedömning – inte ekonomiska begränsningar!

Läkemedelsbehandling är en viktig del av obesitasvården, men idag ser vi en ojämlik situation där vissa behandlingar nekas enbart för att de inte är subventionerade. Samtidigt erbjuds kirurgi som förstahandsalternativ, trots att många patienter hade haft stor nytta av läkemedel istället.

Det här är inte acceptabelt.

Vi kräver att regeringen säkerställer att patienter som uppfyller kriterierna för kirurgi också får möjlighet att välja läkemedelsbehandling!
Obesitasveckan må vara slut – men vi ger oss inte!

Obesitasveckan 2025 fortsätter – idag är det dag 4, och vi lyfter en av de viktigaste frågorna:

Barn har rätt till vård – nu måste regionerna agera!
Den 4 mars, på Världsobesitasdagen, lanserade vi årets rapport om bemötande inom vården. Rapporten bygger på svar från över 1 200 personer och visar att patienter fortfarande möter stigma, okunskap och bristande vård.

Under Obesitasveckan 2025 lyfter vi ett krav per dag – för en vård som bygger på respekt, kunskap och evidens. Idag sätter vi fokus på barnen.
Barn har rätt till vård – men idag får många ingen hjälp!

Alla barn har rätt till vård och behandling för sin sjukdom!
Barnkonventionen slår fast att barn med kronisk sjukdom ska få den vård de behöver – men idag efterlevs inte detta.

Idag saknas likvärdig vård för barn med obesitas. Det finns effektiva behandlingsalternativ, men alltför många barn och deras familjer får ingen hjälp alls.

Det här är oacceptabelt.

Vi kräver att regionerna tar sitt ansvar och säkerställer att alla barn med obesitas får tillgång till evidensbaserad och subventionerad vård – utan undantag!

Obesitasveckan 2025 fortsätter – och idag lyfter vi en avgörande fråga:
Alla patienter har rätt till fullständig information om alla behandlingsalternativ!

Den 4 mars, på Världsobesitasdagen, lanserade vi vår rapport om bemötande inom vården. Rapporten bygger på svar från över 1 200 personer och visar att patienter fortfarande möter stigma, okunskap och bristande vård.
Men kunskap är makt – och många patienter nekas fortfarande information om sina behandlingsmöjligheter.

Vi kräver: Fullständig information om alla behandlingsalternativ!
Alla patienter har rätt till information om behandling!

44,7 % av patienterna i vår rapport har fått diagnosen obesitas enbart baserat på BMI – utan en medicinsk undersökning.
Ännu värre: 32,4 % har fått diagnosen baserat på sitt utseende, utan att längd eller vikt ens mättes!

Samtidigt nekas många patienter information om evidensbaserade behandlingar – ibland med argumentet att vissa av dem inte är subventionerade.

Men vår rätt att få information kan inte ifrågasättas!
Vi kräver att alla patienter får fullständig information om de behandlingar som finns. Det är vår rätt att avgöra om vi har råd eller inte – vårdgivarna ska ge information, inte begränsa våra möjligheter!

Idag, den 4 mars, är det Världsobesitasdagen – en dag för att uppmärksamma obesitas som en kronisk sjukdom och lyfta fram vikten av rätt vård och behandling. Samtidigt markerar vi en stor milstolpe: Obesitas Sverige fyller 30 år!

Tre decennier av förändring – men mycket arbete kvar att göra
30 år har obesitasvården förändrats dramatiskt. Vi har gått från behandlingar med efedrin och amfetamin, käkfixering och så kallade "bärardräkter" till en vård där obesitas erkänns som en sjukdom med riktlinjer och evidensbaserad behandling.

Men vi har en lång väg kvar. Fortfarande:
Oroar sig 9 av 10 patienter för att bli dåligt bemötta i vården.
Nås många patienter aldrig av information om de behandlingsalternativ som finns.
Står obesitasvården inför stora utmaningar, från stigma till ojämlik tillgång till behandling.

Därför lanserar vi idag vår viktiga rapport om bemötande i vården 2025 – en rapport som lyfter patienternas röster och sätter press på beslutsfattare att skapa förändring!

Vi är starkare än någonsin!
Med över 1 000 medlemmar, en unika stödlinje, fantastiska patientföreträdare och ett nätverk av ideella krafter växer vi snabbare än någonsin. Vi ser fram emot framtiden och fortsätter arbeta för att obesitasvården ska präglas av respekt, kunskap och evidens.
Var med och uppmärksamma Världsobesitasdagen! 

Rapporten kommer att släppas i sin helhet i nästa vecka, för få den direkt, anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: obesitassverige.se/nyhetsbrev
Tillsammans skapar vi förändring!

Idag, den 4 mars infaller Världsobesitasdagen, och i samband med det lanserar Obesitas Sverige årets rapport om bemötande inom vården. Rapporten bygger på svar från över 1 200 personer och visar att många patienter fortfarande möter stigma, okunskap och bristande vård.
Det är dags för förändring! Vi har sammanfattat rapportens viktigaste insikter i fem skarpa krav. Under Obesitasveckan 2025 lyfter vi ett krav per dag – för en vård som bygger på respekt, kunskap och evidens.
Vården ska bygga på kunskap – inte fördomar!
Obesitas är en kronisk sjukdom som kan behandlas – men inte botas.Trots detta nekas många patienter vård och behandling på grund av okunskap.
Idag är det vanligare att patienter får höra att de "borde bestämma sig" för att gå ner i vikt än att de får tillgång till den evidensbaserade behandling de har rätt till. När vården bygger på åsikter istället för medicinsk kunskap ökar stigmat och hindrar människor från att få den hjälp de behöver.
Vi kräver att patienter med obesitas får samma rätt till behandling som alla andra – utan diskriminering och okunskap!

Den 4 mars infaller Världsobesitasdagen, och i samband med det lanserar Obesitas Sverige årets rapport om bemötande inom vården. Rapporten bygger på svar från över 1 200 personer och visar att många patienter fortfarande möter stigma, okunskap och bristande vård.

Det är dags för förändring! Vi har sammanfattat rapportens viktigaste insikter i fem skarpa krav. Under Obesitasveckan 2025 lyfter vi ett krav per dag – för en vård som bygger på respekt, kunskap och evidens.

9 av 10 patienter med obesitas oroar sig för att bli dåligt bemötta i vården.
3 av 4 har någon gång undvikit att söka vård av rädsla för stigma och diskriminering.

Att söka vård ska aldrig behöva innebära att man blir ifrågasatt, förminskad eller skuldbelagd. Trots detta visar vår nya rapport att många patienter fortfarande möter okunskap och fördomar i vårdmötet.

Vi kräver att alla regioner tar ansvar och säkerställer att vårdpersonal får utbildning i obesitas som kronisk sjukdom. Ingen ska behöva tveka inför att söka vård av rädsla för att bli illa bemött!

Den 4 mars är det Världsobesitasdagen, och det vill vi på Obesitas Sverige uppmärksamma genom en hel vecka fylld av kunskap, inspiration och nya perspektiv.

Mellan den 3–7 mars bjuder vi in till digitala föreläsningar med några av Sveriges främsta experter på obesitas. Under veckan får vi ta del av aktuell forskning och viktiga patientröster som tillsammans skapar en helhetsbild av obesitas och dess påverkan på individ och samhälle.

Årets föreläsningar tar upp ämnen som:

  • Kirurgi, läkemedel och kombinerad levnadsvanebehandling – hur ser behandlingsmöjligheterna ut idag?
  • Barnobesitas, ätstörningar och fettlever – en djupdykning i viktiga medicinska perspektiv.
  • Psykisk ohälsa och suicid kopplat till obesitas – en angelägen och ofta förbisedd fråga.
  • Bemötande och viktmobbning – patienters upplevelser av vård och samhälle.
  • Att leva med obesitas och livet efter en obesitasoperation – personliga berättelser och erfarenheter.
  • Missinformation om hälsa, övervikt och obesitas – vilken information får patienter om sin diagnos via sociala medier och hur kan vi bli mer källkritiska?

Under veckan får du:

✔ Lyssna till föreläsningar med ledande experter inom området.
✔ Ta del av viktiga patientberättelser och perspektiv.
✔ Se vissa föreläsningar i efterhand om du är medlem.

📌 Anmäl dig senast torsdag 27 februari!

Läs mer om föreläsningarna här:
obesitassverige.se/obesitasveckan

Anmäl dig här:
obesitassverige.se/anmalan

Är du ännu inte medlem? Registrera dig idag för att få tillgång till föreläsningarna i efterhand:
obesitassverige.se/blimedlem

Vi ser fram emot att välkomna dig till en vecka fylld av kunskap, insikter och nya perspektiv.

PS: Vill du hjälpa oss att sprida information om Obesitasveckan? På obesitassverige.se/obesitasveckan kan du ladda ner en affisch som du gärna får sätta upp på exempelvis vårdcentraler, arbetsplatser eller andra platser där många kan ta del av informationen. Tack för ditt stöd!