Idag är det fredag och expertgruppsmöte med region Skåne. Här lyfts vårdfrågor söm rör övervikt och obesitas där vår röst som patientorganisation är viktig för att skapa en patientcentrerad vård.
Vill du få möjligheten att påverka vårdutvecklingen i Skåne, Västmanland och Jönköping. Eller vara med och utveckla vården på ett nationellt plan?
Vi söker styrelsemedlemmar till både länsföreningarna och förbundsstyrelsen där du kan få möjlighet att utvecklas tillsammans med oss. Skicka in din ansökan till
info@hobs.se och bli en del av vår rörelse: Hälsa oberoende av storlek.
[ST: Ett frågetecken, Sverigekarta och HOBS-logga].
Vi vill rikta ett stort tack till Laura Eggerichs som nu har avslutat sin praktik hos oss. Under praktiken har Laura gjort en jämförelsestudie mellan obesitasvården vid kirurgi i Sverige vs USA som utgår ifrån HOBS egna patientundersökning kring upplevelsen av vårdbehovet inför och efter en obesitasoperation.
In och titta på Lauras föreläsning här: https://www.hobs.se/…/fakta-om-obesitasoperatio…/inside/1107
Idag var HOBS med och berättade om sina pågående projekt och verksamhet för specialistcentrum för barn och unga på Angereds Närsjukhus.
Vi pratade om hur viktigt det är att se obesitas utifrån ett helhetsperspektiv, där både fysisk, psykisk och social hälsa är viktiga byggstenar. Vilka utmaningar som sjukvården står inför och även hur viktig patientperspektivet är, därför är vi så tacksamma för er som engagerar er och som bidrar med era perspektiv och erfarenheter om hur ni vill utforma obesitasvården.
Tack till Arvsfonden för att ni hjälper oss driva arbetet för en jämlikvård.
[ST: En dator med en bild på tecknade barn & ungdomar samt en bild på Jenny Vinglid].
Nu är första mötet för en av de nystartade HOBS träffas grupperna bestämt. Det blir den 24/2 kl: 18:00 digitalt för dig som har genomgått eller ska genomgå en obesitasoperation (gastric bypass eller gastric sleeve) och vill prata med andra i en liknande situation.
Vi pratar om livet innan och efter en obesitasoperation. Om allt från hur en mår fysiskt och psykiskt, till kostråd, rörelseglädje, självbild, relationer med mera. HOBS Träffas är en trygg plats där alla får dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser, där du får stöd och chansen att stötta andra.
Är du intresserad av att vara med i HOBS träffas? Maila till oss på: ambassador@hobs.se. Så får du en länk till mötet.
Varmt välkommen till HOBS Träffas!
HOBS Träffas är en del i vårt projekt Jämlik vård och ökad egenmakt som är möjligt tack vare @arvsfonden
[ST: Två personer står i ett kök, en skär morötter på en skärbräda, den andra sätter på kranen så det rinner vatten.]
Nu presenterar vi vår nya satsning om hetsätning som är möjlig tack vare medel från
Socialstyrelsen. Vi kommer under året att uppmärksamma vad hetsätningstörning är, var och hur en kan få stöd.
Har du någon fråga som du skulle vilja få besvarad? Har du tips på en person vi borde intervjua inom området? Har du själv erfarenhet av hetsätning och skulle vilja vara med i en fokusgrupp för att ge feedback ? Maila ditt intresse till ambassador@hobs.se och märk mailet med hetsätning. All form av feedback ges via mail eller via videolänk så oavsett var du bor, så kan du delta.
[ST: En anslagstavla med en lapp och nål där det står skrivet hetsätning, samt Socialstyrelsens-logga och Hobs-logga.]
Just nu söker vi nya tillskott till flera styrelser i HOBS, är du den vi söker?
Nu tar valberedningen emot nomineringar till både förbundsstyrelsen, som arbetar nationellt och styrelsemedlemmar till våra länsföreningar i Västmanland, Jönköping och Skåne.
Förbundsstyrelsen ansvarar för HOBS strategiska utveckling och tar beslut om ramarna för verksamheten. Uppdraget är ideellt och genomförs digitalt så oavsett var du befinner dig kan du delta i förbundsstyrelsen. Om du istället vill engagera dig i någon av våra länsföreningars styrelser så sker styrelsemötena i vanliga fall på plats i vardera län.
Vill du vara med och driva vårt arbete framåt eller känner du någon som skulle passa bra hos oss? Gå in och gör en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Du som söker ska dela HOBS värdegrund och arbeta för rätten till en jämlik vård och bra bemötande . Det är meriterande om du tidigare engagerat dig i en styrelse, arbetat med medlemsrekrytering eller strategiskt arbete, men detta är inget krav. Välkommen med din ansökan till info@hobs.se och märk ditt mail med: styrelsen.
[ST: fjorton tecknade personer och HOBS logga].
Hur medmänniskor bemöter dig kan påverka ditt mående. Det kan göra så att du inte väljer att söka vård för åkommor som utvecklats eller att du skuldbelägger dig själv när det egentligen handlar om den andre personens fördomar om just övervikt eller obesitas.
Hur har du blivit bemött i kontakt med sjukvården? Har du varit med om ett sjukvårdsbesök som var under all kritik eller träffade du världens bästa sjukvårdspersonal som gjorde att du kände dig sedd och hörd?
Vi vill samla in era berättelser som lever med övervikt eller obesitas. Detta gör vi för att förbättra bemötandet i kontakten med sjukvården. Era berättelser kommer citeras eller delges i kortare utdrag när vi föreläser för vårdinstanser och delas på vår hemsida och i våra sociala medier. Din berättelse gör skillnad. Du är helt anonym.
Här fyller du i din berättelse: https://sv.surveymonkey.com/r/55YPZ62
Dela och sprid gärna i ditt nätverk!
[ST: en citatruta med text och HOBS logga].
Vill du delta och påverka utvecklingen inom övervikt och obesitas? Vi letar efter dig som vill dela med dig av dina erfarenheter av att leva med övervikt eller obesitas. Är du vuxen, ungdom eller förälder och anhörig så behöver vi dig. Vi får många förfrågningar om deltagande i fokusgrupper eller enkätundersökningar från forskare och hälso- och sjukvård. Därför behövs din erfarenhet!
Du bestämmer själv när du vill vara med och besvara enkäter eller delta i fokusgrupper. Vid anmält intresse får du kontaktuppgifter eller länkar till undersökningar som vi skickar ut när vi har fått en förfrågan.
Sprid gärna inlägget så vi tillsammans kan påverka utvecklingen inom övervikt och obesitas!
[ST: Kvinna sitter framför dator, man sitter vid bord, dator och kopp står på bordet].
Vi vet att många ungdomar fått inleda terminen med distansundervisning. Att vardagen förändras kan kännas jobbigt och utmanande, eller så kan det kännas skönt och lättare med distans. Oavsett hur du känner, så finns vi här. Vi finns här och håller dig sällskap, en anonym kompis i din telefon eller dator. Inget är för stort eller för litet att dela med sig av.
Vi ses i stödchatten för ungdomar varje tisdag mellan 11:00-13:00.
Varmt välkommen
[ST: Person med glasögon tittar ner i sin mobil].