Idag uppmärksammar flera svenska nyhetsredaktioner ett viktigt ämne – den svenska folkhälsan försämras. Många artiklar lyfter relevanta aspekter, men tyvärr används ofta stigmatiserande formuleringar som förstärker fördomar kring övervikt och obesitas.

De flesta redaktioner utgår från TT:s rubrik "Fetare svenskar oroar försvaret". Denna typ av språkbruk är problematiskt då det pekar ut individer och lägger skulden på dem, snarare än att adressera de strukturella orsakerna till problemet. En mer saklig rubrik, som Svenska Dagbladets "Sämre folkhälsa kan hota totalförsvaret", visar hur ämnet kan behandlas utan att stigmatisera. Dock faller även SvD i fällan med sin ingress: "Svenskarna blir allt fetare och rör på sig mindre."

Obesitas är en kronisk och komplex sjukdom, inte ett val eller en egenskap. Formuleringar som dessa bär en underförstådd antydan om att individer bär hela ansvaret för sin sjukdom, trots att forskning tydligt visar att samhälleliga faktorer är avgörande. Gener bestämmer vem som kan utveckla obesitas – men hur många som gör det avgörs av samhällets utformning.

Sverige har länge stått inför denna utmaning, men ansvaret har till stor del lagts på individen, medan samhället och näringslivet fortsatt att undvika åtgärder. Vi har lagstiftning som reglerar alkohol, tobak, spel och trafik – men varför saknas kraftfulla insatser och lagar kring reklam för ohälsosamma livsmedel och reglering av deras innehåll, som kan bidra till en bättre folkhälsa?

Vi behöver flytta fokus i debatten. Istället för att peka ut individer som "för feta", bör frågan handla om varför obesitas och ohälsa fortsätter att öka, särskilt bland unga. Att använda stigmatiserande språkbruk är kontraproduktivt och förstärker okunskap, vilket hindrar oss från att ta itu med den verkliga utmaningen: samhällsansvaret för folkhälsan.

Sverige behöver en mer informerad och konstruktiv diskussion, där lösningar på samhällsnivå står i centrum. Det är dags att sluta stigmatisera och börja agera.