Ny forskning visar att personer med obesitas beställer hem mat via appar i högre utsträckning än personer med normalvikt.

Undersökningen har genomförts i Storbritannien och handlade om sambanden mellan olika matval, inkomst, yrken och obesitas. Det var mer än dubbelt så vanligt att personer med obesitas beställde hem färdigmat via en app. 

Dessutom visade undersökningen att det var vanligare att personer med låg socioekonomisk status beställde hem färdigmat. Detta kan ha flera orsaker. En orsak är att många låglöneyrken är tunga och ansträngande. Om man är utmattad efter jobbet kan det kännas lockande att hoppa över matlagningen och i stället beställa hem mat.

En annan anledning kan vara att socioekonomiskt utsatta personer ofta har en eller flera funktionsnedsättningar. Att leva med en funktionsnedsättning ökar risken för fattigdom. Det är också känt att obesitas är mer förekommande hos personer med funktionsnedsättning, och att en funktionsnedsättning kan medföra utmaningar i vardagen, till exempel när det gäller matlagning.

Många snabbmatsrestauranger saknar hälsosamma alternativ. De har ofta erbjudanden av typen “beställ två mål till priset av ett” och andra rabatter som inte finns när du besöker restaurangen. Eftersom socioekonomiskt utsatta grupper redan har sämre hälsa riskerar tillgången till hemleverans av snabbmat att leda till större hälsoklyftor. Det bidrar alltså till en större ojämlikhet i hälsa.

Det är viktigt att alla aktörer i samhället tar sitt ansvar för att vända denna negativa utveckling som påverkar folkhälsan och ökar hälsoklyftorna. Ett steg måste vara att våra beslutsfattare kliver in i debatten och agerar. Alla människor behöver ha god tillgång till hälsosamma livsmedel i sin vardag.