Den 10 september uppmärksammas suicid genom Suicidpreventiva dagen. Tyvärr visar forskning att det finns ett tydligt samband mellan obesitas och ökad suicidrisk.
Två nya studier från Karolinska Institutet visar att barn med obesitas har tre gånger så hög risk att dö redan i tidig vuxen ålder jämfört med barn i den allmänna befolkningen. Detta beror inte enbart på ökad risk för olika följdsjukdomar, utan också på en högre risk att drabbas av ångest, depression och suicidtankar.
Personer som lever med obesitas möts av en rad fördomar inom vården, i media och i samhället i stort, och utsätts ofta för kränkande bemötande. De får kommentarer om deras "dåliga karaktär" och möts av åsikten att obesitas endast handlar om "för mycket mat och för lite motion" och att de får skylla sig själva. Många känner stor skam och skuld kring sin sjukdom och graden av självstigmatisering är hög.
Vi har även sett en debatt i media där två patientgrupper har ställts mot varandra och patienter med obesitas anklagas för att stjäla medicin från personer som anses vara sjuka på riktigt. Det är en bild som fått fäste både på apoteket och inom vården och vi ser att många är rädda för att söka vård och för att hämta ut den medicin deras läkare förskrivit.
Lever du med övervikt eller obesitas och behöver prata eller chatta med någon som lyssnar och kan ge dig stöd?
Vi vet att många känner sig ensamma med sina tankar och vår stödlinje finns till för dig. Även du som är anhörig och vårdnadshavare är välkommen att höra av dig till oss.
Du hittar all information på obesitassverige.se/stod.