Utöver att se till att varje vårdnivå har kapacitet att erbjuda rätt vård krävs det också tydliga riktlinjer för vem som ska behandlas var. Idag finns många olika tabeller som används för att avgöra vilken behandling en patient är i behov av. Alla bygger på de tre grundläggande behandlingsinsatserna – livsstilsförändringar, läkemedelsbehandling och kirurgisk behandling.
En granskning från Göteborgs Universitet visade att bara hälften av landets regioner har någon form av vårdnivårekommendation när det gäller behandling av obesitas. Men de rekommendationer som finns anger inte alltid vilka verksamheter som ska ingå i vilken vårdnivå.
Eftersom obesitas ska behandlas genom livsstilsförändring, läkemedel och/eller kirurgi är det avgörande att det finns bra vårdprocesser där patienter får behandling på rätt nivå och av rätt instans. Med tanke på att ungefär hälften av den vuxna befolkningen i Sverige lever med övervikt eller obesitas så är det uppenbart att det krävs en klok prioritering av att formulera tydliga vårdnivårekommendationer.
Oavsett om du själv lever med obesitas eller inte så kan du vara med och bidra genom att sprida denna kunskap så att frågan prioriteras!