Öka din kunskap!

För att bryta fördomarna om obesitas och personer som lever med övervikt och obesitas behöver vi öka vår kunskap. Här nedan får du ett arkiv med filmer som du kan ta del av för att just öka din kunskap om viktstigma, hur det är att leva med obesitas samt vad forskningen säger om obesitas och viktstigma. 

Nolltolerans mot viktstigma

Trots att obesitas är vanligt förekommande i Sverige finns det många fördomar om personer som lever med övervikt och obesitas. Vi måste gemensamt motverka viktstigma! Hur gör vi det och varför är det så viktigt att motverka? En del av svaret ligger i att öka kunskapen om övervikt och obesitas och genom att motverka viktmobbning och viktstigma kan vi skapa ett mer jämlikt samhälle!  

Här kan du se vår prisade film Nolltolerans mot viktstigma från 2019.

(Klicka på CC i filmen så får du upp textning av filmen på många olika språk.)

Varför är det viktigt att uppmärksamma viktstigma?

Varför är det viktigt att uppmärksamma viktstigma?

Fördomar om övervikt och obesitas leder till att det forskas mindre om sjukdomen. Därför måste vi adressera fördomarna och viktstigmatisering på en nationell nivå. 

Se klippet här med Dr. Ximena Ramos Salas där hon förklarar mer.

(Klicka på CC för textning på svenska.)

Definiera fördomarna

Det finns många fördomar om personer som lever med övervikt och obesitas. Mycket av fördomarna utgår ifrån oss själva. Men när en fördom finns hos många människor skapas stigma, det vill säga negativa stereotyper som finns i samhället om en viss grupp. Diskriminering skapas när människor agerar på dessa fördomar och negativa stereotyper och därigenom behandlar människor orättvist. Kunskapen om övervikt och obesitas måste öka så vi kan förändra negativa attityder.

I klippet med Dr. Ximena Ramos Salas förklarar hon mer.

(Klicka på CC för textning på svenska.)

Vad stigmatisering leder till

Vad stigmatisering leder till

Att bli utsatt för viktstigma av föräldrar, vänner och personal påverkar hälsan negativt. Det bidrar till att personen inte känner sig bekväm i sin egen kropp och kan göra så att personen börjar tro att den förtjänar kränkande behandling av personer i sin närhet. Det skapar stress, ångest, isolering och suicid. Det är dags att sluta skuld- och skambelägga personer som lever med en större kropp.

I det här klippet med Dr. Ximena Ramos Salas förklarar hon mer.

(Klicka på CC för textning på svenska.)

Stigmatisering i vården

Studier visar att du blir minst lika stigmatiserad i vården som i resten av samhället. Det behövs ett kunskapslyft så att vi kan minska fördomarna om övervikt och obesitas.

Se Torsten Olbers, Överläkare och proffessor, berätta mer om stigmatiseringen inom vården. 

(For subtitle in english, click CC in the player.)

Ojämlikvård i Sverige

Ojämlikvård i Sverige

Trots att obesitas är vanligt förekommande i Sverige så är sjukvården undermålig och ojämlik. Kraven för att få behandling i sjukvården skiljer sig mycket mellan regioner och det erbjuds knappt någon obesitasvård för personer som bor i norra delen av Sverige. Vårdmöjligheterna skiljer sig även mycket mellan stad och landsbyggd.

I klippet med Dr. Joanna Uddén Hemmingsson, Överläkare och forskare, berättar hon mer.

(For subtitle in english, click CC in the player.)

Hur det är att leva med obesitas

I den här kortare filmen från den europeiska patientorganisationen ECPO (European Coalition for People living with Obesity) berättar några personer om hur det är att leva med obesitas.

Filmen är engelskspråkig men översatt och textad till svenska.

Övervikt och obesitas klassas som en folksjukdom

Övervikt och obesitas klassas som en folksjukdom

52% procent av Sveriges befolkning lever med övervikt eller obesitas och därmed klassas den som en folksjukdom. Det är viktigt att obesitas just ses som en kronisk sjukdom för att minska stigmatiseringen och diskrimineringen, men också för att minska skuldbördan på individer. Obesitas kan utvecklas på grund av flera faktorer men 40 - 70% är genetiskt ärvt.

Se klippet med Dr. Joanna Uddén Hemmingsson, Överläkare och forskare, där hon berättar mer.

 

Olika förutsättningar

Alla människor har olika förutsättningar för att nå en så kallad "normalvikt". Precis som det finns människor som lever med smala kroppar och har svårt att gå upp i vikt så finns det människor som lever med större kroppar som har svårt att gå ner i vikt. Detta beror på att vi alla har olika förutsättningar för viktuppgång och viktnedgång.

I det här klippet berättar Torsten Olbers, Överläkare och proffessor, mer om våra olika förutsättningar för viktuppgång och viktnedgång.

(For subtitle in english, click CC in the player.)

Som medlem gör du skillnad!

Som medlem i Obesitas Sverige för endast 50kr per år ger du oss möjligheten att bl.a. ta fram mer filmmaterial!

Läs mer och bli medlem!