Obesitas Sveriges inspelade föreläsningar

Obesitas Sverige arrangerar regelbundet föreläsningar inom viktiga områden med såväl patientföreträdare som några av Sveriges ledande representanter från professionen och forskningen. 

Samtliga föreläsningar är kostnadsfria för dig som är medlem i Obesitas Sverige. Medlemskapet kostar 50kr per år. Läs mer om medlemskapet och hur du anmäler dig här.

Inspelade föreläsningar

För att ta del av våra inspelade föreläsningar behöver du vara medlem i Obesitas Sverige och ha en kod, koden får du utskickat när du blir medlem. Kom ihåg att koden är personlig och får inte spridas eller delas med andra. Det är tack vare ditt medlemskap som vi kan erbjuda föreläsningar till den låga kostnaden. 

Missa inte höstens kommande föreläsningar med start den 6 november

Klicka här för kommande föreläsningar

Att leva med autism och obesitas

Att leva med autism och obesitas

Välkommen till en inspirerande föreläsning med Charlotte Ovesson från Obesitas Sverige. Charlotte, som själv lever med obesitas, autism och psykisk ohälsa, delar med sig av sin resa och hur dessa tillstånd hänger ihop med kost, fysisk aktivitet och psykisk hälsa. Visste du att det finns samband mellan neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som ADHD och autism, och obesitas? Charlotte ger även värdefulla råd om hur man bäst bemöter personer med dessa utmaningar. Missa inte denna chans att få en djupare förståelse och lär dig hur du kan stödja de som lever med obesitas och NPF. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. Om du är medlem kan du maila till oss och få lösenordet.

Att växa upp med barnobesitas

Hur påverkas man av att växa upp med obesitas? Mira Lundgren, ungdomsrepresentant för Obesitas Sverige, delar sin personliga berättelse om utmaningarna hon mött och hur det påverkat hennes skolgång och livskvalitet. Genom att lyssna på Miras berättelse får vi en inblick i hur viktigt det är att förstå och stödja barn som kämpar med obesitas. Feedbacken efter Miras tidigare föreläsningar är gripande och tydlig: "Din berättelse är viktig för oss vuxna i skolan och samhället", "Du är hjärtknipande och inspirerande". Dessa ord påminner oss om vikten av att lyssna på våra ungdomar som lever med obesitas. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. (24 april 2024)

Dina rättigheter som patient

Dina rättigheter som patient

Välkommen till en föreläsning om dina rättigheter som patient med obesitas. Du får lära dig vad Obesitas Sveriges bemötanderapport säger och vilka rättigheter du har när du söker vård, som att välja vårdgivare och vad du kan göra om du är missnöjd med vården. Den här föreläsningen är till för dig som vill förstå mer om vårdens bemötande och dina rättigheter. Få värdefull kunskap som kan förbättra din vårdupplevelse. Föreläsningen hålls av Obesitas Sveriges samordare Charlotte Ovesson. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. Om du är medlem kan du maila till oss och få lösenordet. 29 maj 2024

Rätt till merkostnadsersättning?

Visste du att om du lever med funktionsnedsättning och står inför merkostnader, på grund av t.ex. läkemedel som inte omfattas av högkostnadsskyddet, kan du ansöka om merkostnadsersättning från Försäkringskassan? Detta gäller även för personer med obesitas, som kan klassas som en funktionsnedsättning. Charlotte Ovesson, berättar mer av hur du som använder läkemedel för obesitas kan ansöka om merkostnadsersättning. Hon ger också värdefulla insikter om vad som är viktigt att tänka på i processen. Det här är din chans att få konkreta verktyg och stöd för att navigera smidigt genom formaliteterna. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. (17 april 2024)

Alkohol och kirurgi

Alkohol och kirurgi

Visste du att efter en obesitasoperation, särskilt gastric bypass, finns en ökad risk för att utveckla alkoholproblem? Torsten Olbers, professor och överläkare inom obesitaskirurgi samt ordförande i SFOK, kommer att öka din kunskap om detta ämne. Föreläsningen riktar sig både till vårdpersonal och till dig som själv har genomgått en operation, eller är anhörig till någon som har gjort det. Den ökade risken för alkoholproblem beror på förändrad metabolism efter operationen, vilket innebär att kroppen tar upp alkohol på ett annorlunda sätt än tidigare. Detta kan leda till att man blir mer påverkad av mindre mängder alkohol än tidigare. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige.

Bakomliggande orsaker

Obesitas är en komplex och vanlig sjukdom i Sverige idag, där över 52% av befolkningen lever med övervikt eller obesitas. Ni kommer få en ökad kunskap om de vanliga bakomliggande orsakerna. Hur påverkar psykisk ohälsa och NPF risken för övervikt och obesitas? Vad innebär det att leva med hetsätningsstörning? Och vad är PCOS och hur påverkar det personer med övervikt eller obesitas? Under föreläsningen kommer du att få insikter från patienters perspektiv samt lära dig om hur dessa faktorer är kopplade till obesitas. Föreläsare är Charlotte Ovesson och Ellen Sanne Öhrnell från Obesitas Sverige. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. 

Vad innebär PCOS?

Vad innebär PCOS?

Den hormonella störningen PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) drabbar cirka 20% av personer med livmoder i fertil ålder. Det ger symptom som viktuppgång, ökad kroppsbehåring, akne, psykisk ohälsa och infertilitet. För att få en bild av hur det är att leva med PCOS och hur patienterna upplever vården har vi genomfört en undersökning med över 1000 svarande och resulterade i en unik rapport om PCOS ur ett patientperspektiv. Charlotte Ovesson föreläser om vad PCOS är och de viktigaste fynden i rapporten. Hur upplever patienterna sitt liv med PCOS? Var det lätt eller svårt att få en diagnos? Vilken hjälp har de fått av vården? Anser de att vården har tillräckliga kunskaper om PCOS? Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige.

Psykisk ohälsa

Patienter som lever med obesitas har ofta även andra sjukdomar och funktionsnedsättningar. Obesitas påverkar och påverkas av dem på olika sätt. För att kunna förstå obesitas behöver vi se helhetsbilden och hur patientens liv ser ut. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. 

NPF och Obesitas, vad vet du?

NPF och Obesitas, vad vet du?

Finns det ett samband mellan NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) som ADHD och autism, och obesitas. Vad innebär detta för risken att utveckla obesitas, och vad ligger bakom dessa samband? Charlotte Ovesson, berättar om aktuell forskning för att förstå hur NPF kan påverka risken för obesitas. Hon belyser även om psykisk ohälsa, trauma och socioekonomisk utsatthet, som är vanligare bland personer med NPF, kan förklara detta samband eller om det finns andra faktorer att överväga. Det här är en föreläsning som ger djupare insikter och ökar förståelsen för komplexiteten kring hälsa och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. 6 sept 2023

Bemötande inom vården

Upptäck vikten av ett respektfullt bemötande i vården för patienter med övervikt eller obesitas! Många undviker vård på grund av fördomar och kränkande kommentarer. I föreläsningen baserad på Obesitas Sveriges första bemötanderapport "Har du vunnit på bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock" från 2023, delar Charlotte Ovesson insikter från över 500 patienters upplevelser. Fokus ligger på hur patienter vill bli bemötta och hur vårdpersonal kan förbättra sin omtanke och kunskap. Välkommen att lära dig mer om ett bättre bemötande inom vården! Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. 

Weight Bias and Stigma

Weight Bias and Stigma

There's ongoing discussion in the media and public about obesity as a risk factor for diseases like diabetes, heart disease, and cancer, often compared to smoking. Obesity is seen as a behavioral issue, suggesting it can be prevented through diet and exercise alone, placing responsibility on individuals. This overlooks medical treatments like medications or surgery, seen by some as not addressing the root cause. Recent controversies over childhood obesity guidelines in the USA reveal societal weight bias and stigma. This presentation explores how this view of obesity drives inequities in care and why it's recognized as a chronic disease needing lifelong treatment and supportXimena Ramos Salas,  PhD, Research Consultant, European Association for the Study of Obesity.

In your face!

Anette Jansson från Hjärt-Lungfonden presenterar rapporten "In your face – om barns matmiljö och exponering för matreklam". Rapporten visar att fyra av fem matannonser riktar sig mot barn med energirika och näringsfattiga livsmedel som innehåller mycket socker, salt och fett. Specialerbjudanden på snabbmat, godis och läsk är särskilt lockande för barn, där 74 procent av butikserbjudandena gällde livsmedel som energidrycker, läsk, godis och glass. Denna marknadsföring saknar reglering som skyddar barn. Det är avgörande att höja frågan till samhällsnivå och underlätta för hälsosamma val. Ekonomiskt utsatta familjer har svårt att välja hälsosamt på grund av både ekonomiska begränsningar och tidsbrist i en stressig livssituation. 

Socioekonomi som sårbarhetsfaktor för obesitas

Socioekonomi som sårbarhetsfaktor för obesitas

Varför ökar socioekonomisk utsatthet risken att utveckla obesitas? Vad säger forskningen om detta? Det är några av de frågor som Jenny Vinglid, , och Charlotte Ovesson,, kommer att ge svar på under föreläsningen. Vi vet att i socioekonomiskt utsatta områden är förekomsten av obesitas betydligt högre jämfört med mindre utsatta områden. Detta beror delvis på att inkomstnivån påverkar tillgången till olika typer av livsmedel, men också på andra faktorer som påverkar hälsan. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. Om du är medlem kan du maila till oss och få lösenordet.

Familjer från olika kulturer

Ta del av en inspirerande föreläsning med Larios Malki från Folkhälsoenheten på Transkulturellt Centrum! Han leder ett värdefullt initiativ för kultur- och språkanpassat hälsostöd, som fokuserar på att främja hälsosamma vanor och bekämpa övervikt och obesitas bland gravida och barnfamiljer.
Larios delar med sig sina erfarenheter från möten med familjer från olika kulturer. Han arbetar särskilt i socioekonomiskt utsatta områden där behovet är störst. Inspireras av Larios engagemang och expertis inom hälsokommunikation, och ta del av viktiga insikter för att främja hälsa och välbefinnande i mångkulturella samhällen. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. (13 september 2023)

Samtal om obesitasbehandlingar

Samtal om obesitasbehandlingar

Behandlingsmetoder för obesitas diskuteras med fokus på Sveriges nationella riktlinjer som prioriterar kirurgi och läkemedel. Nya icke-subventionerade läkemedel väcker frågor om deras effekter och påverkan på behandlingsstrategier. Joanna Udden Hemmingsson, överläkare vid Obesitascentrum Capio St Görans sjukhus och ordförande i SFO, presenterar aktuella läkemedel och framtida utveckling. Torsten Olbers, professor i kirurgi vid Linköpings universitet och ordförande i SFOK, fokuserar på obesitaskirurgins roll och framsteg. Jenny Vinglid leder ett samtal med Joanna och Torsten om behandlingsalternativens skillnader, implementeringen av nationella riktlinjer och regionernas kapacitet att öka tillgången till evidensbaserad obesitasbehandling.

Läkemedel för obesitas

Välkommen till en viktig och spännande föreläsning med Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare och Med. Dr. på Obesitascentrum Capio, St Görans sjukhus, samt ordförande i Svensk Förening för Obesitasforskning (SFO). Här får du en unik möjlighet att lära dig om de läkemedel som finns idag för behandling av obesitas och vad som händer i kroppen under behandlingen. Joanna kommer också att ge oss en inblick i framtidens möjligheter för obesitasläkemedel. Missa inte chansen att fördjupa dina kunskaper och ta del av ledande expert på området.
Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. (8 maj 2024)

Cancerprevention

Cancerprevention

Cancerfonden har granskat vilken politik som finns för att förebygga cancer och funnit stora luckor i folkhälsopolitiken. 3 av 10 cancerfall går att förebygga med hälsosamma levnadsvanor och genom en heltäckande politik skulle färre drabbas av cancer. Övervikt och obesitas är en riskfaktor för cancer och enligt granskningen är politik för att förebygga övervikt är det område som saknar mest politik. Framförallt saknas förutsättningar som gör det enkelt för alla att leva hälsosamt. Lisa Klefbom, Intressepolitisk expert på Cancerfonden, berättar mer om hur politik för att förebygga övervikt kan utformas framåt.  Föreläsningen hålls av Lisa Klefbom, intressepolitisk expert på Cancerfonden

Obesitas och cancer

Att övervikt och obesitas kan bidra till utveckling av hjärt-kärlsjukdom och diabetes är välkänt hos många, men att risken att drabbas av cancer även är högre bland personer med övervikt eller obesitas är i allmänhet mindre känt. Forskning visar vidare att övervikt och obesitas kan leda till en sämre prognos hos den som drabbats av cancer. Vad vet vi då om sambanden mellan obesitas och cancer? Vad händer i kroppen som påverkar utvecklingen av cancer? Ann Rosendahl är docent i experimentell onkologi och avdelningschef för forskningsenheten Bröstcancer Prevention & Intervention vid Lunds universitet, Kliniska Vetenskaper Lund, Onkologi. Den här föreläsningen är enbart tillgänglig för medlemmar i Obesitas Sverige. 

Med ett medlemskap har du möjlighet att ta del av våra föreläsningar!

Ett medlemskap i Obesitas Sverige kostar 50kr per år. Det är tack vare ditt medlemskap som vi kan erbjuda föreläsningar till den låga kostnaden.

Läs mer och bli medlem!