Obesitas Sverige ökar din kunskap

Varmt välkommen till höstens föreläsningsprogram!

Alla föreläsningarna sker digitalt och är kostnadsfria för dig som är medlem i Obesitas Sverige. Vissa föreläsningar spelas in och görs tillgängliga i efterhand för dig som är medlem. Om du inte redan är medlem blir du det på obesitassverige.se/blimedlem

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på info@obesitassverige.se.

Bli medlem

Bemötande av patienter med obesitas


12 november kl 12:00-13:00 
När du som vårdgivare ska prata om vikt med en patient är det viktigt att det görs på ett bra sätt. Patienter har oftast inget emot att vårdgivaren pratar om vikt, men många har erfarenheter av att de görs på ett stigmatiserande och kränkande sätt. Hur kan du undvika det? Obesitas Sveriges samordnare Charlotte Ovesson ger konkreta tips för bättre patientmöten.

Den senaste tiden har ännu en fråga blivit aktuell: patienter som vill ha läkarutlåtanden för att kunna ansöka om merkostnadsersättning från Försäkringskassan. Vad innebär det, och hur kan du tänka när det kommer till att skriva utlåtanden? Den frågan kommer också att tas upp under föreläsningen.


Anmäl dig till föreläsningen här

Psykisk ohälsa och suicid hos barn


14 november kl 12:00-13:00 
Visste du att psykisk ohälsa är en riskfaktor för att utveckla obesitas, och att personer med obesitas oftare drabbas av psykisk ohälsa? Sambandet mellan dessa två är tydligt, och även om studier visar varierande siffror beroende på hur psykisk ohälsa definieras, har mellan 20 och 60 procent av personer med obesitas även psykisk ohälsa.
 
I denna viktiga föreläsning delar Emilia Hagman, senior forskare och docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet, med sig av sin djupa kunskap om kopplingen mellan obesitas, psykisk ohälsa och suicid, med särskilt fokus på barn och ungdomar.
 
Sagt av tidigare deltagare på Emilias föreläsning:
"Ett tungt ämne, men så viktigt!"
"Alla vuxna som möter barn borde ta del av denna föreläsning."
"Lärorikt och pedagogiskt, jag fick med mig många nya insikter."
 
Ta del av föreläsningen och få en bättre förståelse för hur psykisk ohälsa och obesitas hänger ihop, och hur vi kan arbeta för att stödja barn och ungdomar som befinner sig i riskzonen.


Anmäl dig till föreläsningen här

Den kroniska sjukdomen obesitas


18 november kl 12:00-13:00 
Vad är egentligen obesitas för sjukdom, och vad säger den senaste forskningen om diagnosen? Är det verkligen möjligt att behandla obesitas, eller handlar det bara om att patienten ska "skärpa sig"?  Många har starka uppfattningar om obesitas, men tyvärr är dessa ofta fyllda med fördomar, missförstånd och okunskap.
 
I denna föreläsning ger Ylva Trolle Lagerros, professor och överläkare på området, en tydlig och uppdaterad bild av vad diagnosen obesitas innebär. Hon går även igenom de senaste läkemedlen som finns tillgängliga för att behandla sjukdomen.
 
Sagt av tidigare deltagare på Ylvas föreläsning:
"En riktig ögonöppnare, Ylva förklarar på ett enkelt och pedagogiskt sätt vad obesitas egentligen är."
"Inspirerande och givande. Alla mina kollegor inom vården borde verkligen ha lyssnat på detta!"
 
Missa inte chansen att lära dig mer om obesitas, en sjukdom som ofta missförstås, men som går att behandla med rätt kunskap och verktyg.


Anmäl dig till föreläsningen här

Merkostnadsersättning - hur ansöker jag?


20 november kl 18:00-19:00 (föreläsningen riktar sig främst till dig som patient eller anhörig)

Du som betalar för läkemedel för att behandla obesitas kan ansöka om merkostnadsersättning från Försäkringskassan. Det innebär att du får ersättning för hela eller delar kostnaden för ditt läkemedel. För att få ersättningen beviljad finns vissa krav, till exempel att du på grund av din obesitas ska ha aktivitetsbegränsningar i din vardag och att du tidigare ska ha prövat andra former av behandling.

Obesitas Sveriges samordnare Charlotte Ovesson går igenom vad merkostnadsersättning är, hur du ansöker och utifrån vilka kriterier Försäkringskassan gör en bedömning. Vi tar upp vanliga frågor och hur vi som patientorganisation arbetar med frågan.


Anmäl dig till föreläsningen här

Varför är det så viktigt att behandla


21 november kl 12:00-13:00 (föreläsningen kommer inte att spelas in)

Vill du veta varför det är så viktigt att behandla barnobesitas i tid? Idag lever över 12 procent av alla 4-åringar i Sverige med övervikt eller obesitas och antalet ökar snabbt. Ett tidigt agerande kan ha en avgörande betydelse för barns hälsa och framtid.
 
I denna föreläsning delar Pernilla Danielsson Liljeqvist, barnsjuksköterska, Med Dr och forskare, med sig av sin expertis kring betydelsen av att upptäcka och behandla barnobesitas tidigt. Hon går även igenom det Nationella vårdprogrammet för behandling av barnobesitas och hur vi bäst kan hjälpa dessa barn.
 
Sagt av tidigare deltagare på Pernillas föreläsning:
"Otroligt tydlig och pedagogisk."
"Informativ och mycket värdefull, jag tog med mig många insikter."
"Inspirerande och lärorik. Rekommenderas varmt!"
 
Missa inte chansen att få kunskap som kan göra stor skillnad – både för det enskilda barnet och för samhället.


Anmäl dig till föreläsningen här

Dina rättigheter som patient


27 november kl 18:00-19:00

Som patient har du rättigheter, och det är bra att känna till vad du har rätt till när du söker vård. Har du rätt att söka vård var du vill? Hur länge ska du behöva vänta? Vart kan du vända dig om du är missnöjd med vården?

Välkommen på en föreläsning där Obesitas Sveriges samordnare Charlotte Ovesson berättar om vilka rättigheter du har som patient. Föreläsningen utgår från vår guide om patienträttigheter. Guiden finns tillgänglig för våra medlemmar. Om du vill ha vår guide om patienträttigheter, maila till info@obesitassverige.se så skickar vi den till dig.


Anmäl dig till föreläsningen här

Inspelade föreläsningar

Som medlem i Obesitas Sverige har du tillgång till inspelade föreläsningar, här kan du ta del av tidigare föreläsningar.

Inspelade föreläsningar