Läkemedelsbehandling - Vad vet du?

Det finns flera olika typer av läkemedel som kan användas för obesitasbehandling. I Sverige finns det idag flera godkända läkemedel, varav endast ett är subventionerat och ingår i högkostnadsskyddet. Utvecklingen av läkemedel går fort och fler läkemedel kommer inom de närmaste åren. 

Om läkaren bedömer att du uppfyller kriterierna för läkemedelsbehandling mot obesitas ska du som patient informeras om godkända obesitasläkemedel oavsett om de ingår i högkostnadsskyddet eller inte. Det är alltid den behandlande läkaren som bedömer ditt behov och ser till att du får rätt behandling enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läkemedelsbehandling

Det cirkulerar en massa information i media kring läkemedel för obesitas och ofta benämns de som läkemedel för övervikt. Läkemedel för behandling av obesitas ska erbjudas när du som patient har fått diagnosen obesitas och i samråd med din läkare gör den medicinska bedömning att läkemedel kan vara ett allterantiv för behandling av din obesitas. Obesitasläkemedel är inte till för behandling av övervikt utan den kroniska sjukdomen obesitas. 

Läkemedel kan användas för att behandla obesitas som tillägg till kombinerad levnadsvanebehandling. Behandlingen syftar till att främja hälsa genom att uppnå en hälsosammare vikt. Den kan vara aktuell för personer med obesitas med något av följande:

  • Diagnos obesitas
  • Följdsjukdomar eller andra samtidiga sjukdomar
  • Ökade hälsorisker där viktnedgång är nödvändig
  • Personer som inte kan genomgå obesitaskirurgi eller med viktåtertag efter kirurgi

Läkare kan skriva ut alla godkända obesitasläkemedel i samråd med patienten, och det är vårdpersonalen som bedömer patientens behov för att ge adekvat behandling enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Grund till rekommendationen

Godkända obesitasläkemedel i Sverige inkluderar orlistat, naltrexon/bupropion, liraglutid, semaglutid, tirzepatid och fentermin/topiramat. Dessa läkemedel ger större viktnedgång jämfört med placebo eller enbart levnadsvaneförändring. Orlistat minskar fettupptaget i mag-tarmkanalen medan de andra läkemedlen reglerar aptiten.

För närvarande ingår inget aptitreglerande läkemedel i den statliga läkemedelsförmånen, så patienter måste bekosta dessa själva. Socialstyrelsen rekommenderar därför endast orlistat som ingår i förmånen. Studier visar att semaglutid, tirzepatid och fentermin/topiramat ger störst viktminskning, följt av liraglutid, naltrexon/bupropion och orlistat. Alla läkemedel kan förbättra hälsorelaterad livskvalitet.

Det är önskvärt att fler obesitasläkemedel inkluderas i läkemedelsförmånen i framtiden. Vårdprogrammet kommer att uppdateras när detta sker för att kunna ge fler rekommendationer.

Läkemedelsbehandling bör leda till ≥5 % viktnedgång för att ha en positiv effekt på hälsan. Om utebliven effekt bör annan behandling övervägas, exempelvis obesitaskirurgi. Vanliga biverkningar, särskilt gastrointestinala, kan påverka följsamheten till behandlingen och därmed dess effekt.

Godkända läkemedel

Idag finns ett flertal godkända läkemedel för behandling av obesitas. Läkemedelsbehandling av obesitas i Sverige riktar sig till individer med ett BMI över 30, eller över 27 om de har viktrelaterade sjukdomar som diabetes eller hypertoni.
Det viktigt att påtala att BMI är ett användbart verktyg för att bedöma risken för obesitas, men det är inte det enda kriteriet. Diagnosen ska bara sättas efter en korrekt medicinsk utredning.



Orlistat
Blockerar enzymer i tarmen som normalt bryter ned fett från kosten. Detta minskar fettabsorptionen i kroppen, vilket leder till att mindre fett tas upp. Det oabsorberade fettet passerar i stället genom kroppen och utsöndras i avföringen. Genom att minska fettets absorption bidrar Orlistat till att minska kaloriintaget från kosten och främjar viktminskning. Användning av Orlistat kräver en kalorikontrollerad kost och regelbunden fysisk aktivitet för bästa resultat. Väldigt viktigt med dietistkontakt!
De vanligaste biverkningarna av Orlistat är fettrika avföringar, gasbildning, oljig eller flytande avföring, obehag i magen, buksmärtor och frekventa tarmrörelser.
Orlistat tas som tabletter.
Detta läkemedel ingår i högkostnadsskyddet. Det är det enda läkemedlet som är godkänt för obesitas i Sverige som ingår i högkostnadsskyddet.


Liraglutid 
Liraglutid är ett receptbelagt läkemedel för vuxna med obesitas. Det är en GLP-1-receptoragonist som binder till och aktiverar GLP-1-receptorn, en fysiologisk regulator av aptit och matintag. Detta ökar kroppens signaler för mättnad och minskar signalerna för hunger, vilket kan minska kaloriintaget och leda till viktminskning.
Den vanligaste biverkningen är illamående, men även sura uppstötningar, kräkningar, diarré eller lösa avföringar, förstoppning, huvudvärk. Biverkningarna är oftast lindriga och övergående.
Liraglutid tas som en injektionsvätska och ingår inte i högkostnadsskyddet.


Naltrexon/bupropion
Det finns kombinationspreparat innehållande naltrexon och bupropion. Komponenterna påverkar två huvudsakliga områden i hjärnan som reglerar hunger och aptit: arkuatuskärnan i hypotalamus och det mesolimbiska dopaminerga belöningssystemet. Substanserna verkar ha en synergieffekt och förstärka varandras effekt.
Några biverkningar är illamående, huvudvärk och sömnstörning. Det är viktigt att informera läkaren om alla andra mediciner och kosttillskott som tas för att undvika potentiella interaktioner.
Naltrexon/bupropion tas som tabletter.
Detta läkemedel ingår inte i högkostnadsskyddet. 


Semaglutid
Det verkar som en GLP-1-receptoragonist som binder till och aktiverar GLP-1-receptorn, en fysiologisk regulator av aptit och matintag. Detta leder till minskat energiintag, ger ökad mättnadskänsla och kontroll över ätandet, minskar hungerkänslor samt frekvensen och intensiteten av begär. Dessutom minskar semaglutid suget efter livsmedel med högt fettinnehåll.
Den vanligaste biverkningen är illamående, men man ser också sura uppstötningar, kräkningar, diarré eller lösa avföringar, förstoppning, huvudvärk. Biverkningarna är oftast lindriga och övergående.
Semaglutid tas i form av en injektionspenna.
Vissa läkemedel med Semaglutid är godkända för att behandla obesitas. Andra är diabetesläkemedel men läkare kan ändå välja att skriva ut dem för obesitas om de tycker att det är lämpligt, så kallat off-label.
Detta läkemedel ingår inte i högkostnadsskyddet. 


Tirzepatide
Det är en kombinerad GLP-1 och GIP-agonist med verkan på perifera och centrala GLP-1 och GIP-receptorer. Såväl GLP-1 förkommer i mag-tarmkanalen och i CNS. GIP reglerar energibalans genom verkan i CNS och i fettvävnad. Tirzepatide är studerat för behandling av obesitas i doser upp till 15 mg/vecka.
De vanligaste biverkningarna är illamående, kräkningar, diarré, förstoppning och reflux.



Vill du att fler obesitasläkemedel inkluderas i läkemedelsförmånen i framtiden?

Som medlem stödjer du vårt arbete för att fler obesitasläkemedel inkluderas i läkemedelsförmånen i framtiden. 

Läs mer och bli medlem!