Det här är Obesitas Sverige

Som du säkert redan har läst så är Riksförbundet Obesitas Sverige en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation som arbetar med patientfrågor som rör övervikt och obesitas. Vi är även en medlemsorganisation i Funktionsrätt Sverige.

På den här sidan vill vi ge dig en fördjupad presentation av oss och det arbete som vi utför som patientorganisation.

Vår värdegrund

Glädje och gemenskap

Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för en positiv och balanserande hälsa. Vi vill bedriva och utveckla Obesitas Sveriges verksamhet utifrån ett positivt perspektiv på hälsa med gemenskap och glädje som utgångspunkt i arbetet.

Demokrati och delaktighet

Föreningsdemokratin innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämlikt, både på regionalt, nationell och internationell nivå. Allas rätt att delta innebär att alla som vill ska kunna vara delaktiga. Vi strävar efter mångfald och vi ska aktivt försöka nå ut till olika målgrupper där vi är så inkluderande som möjligt, så att alla får samma chans att delta i vår verksamhet.

Vår syn på hälsa

Obesitas Sverige ser på hälsa som ett helhetsbegrepp som består av fysiska, psykiska och sociala faktorer. Vi ser också på hälsa utifrån en Frisk-Risk-Sjuk-modell där individen gör en hälsoresa genom de olika delarna. Det innebär att vi också lägger stor vikt vid möjligheten att tidigt upptäcka ökad risk för fysisk eller psykisk ohälsa, vilket gör det möjligt att arbeta förebyggande och tidigt ge hjälp med adekvata livsstilslösningar. Vi vet dock att det inte kommer att hindra att individer av olika anledningar ändå är mer benägna att insjukna i obesitas och då ska ha rätt till god vård och behandling för att minska den upplevda ohälsan.

Obesitas Sveriges utgångspunkt är att hälsa bestäms av faktorer på flera olika nivåer och att huvudfokus i det förebyggande arbetet är att verka för ett samhälle som ger förutsättningar för och främjar hälsosammare levnadsvanor, snarare än fokuserar på den enskilda individens val i vardagen. En användbar modell är Wider Determinants of Health som belyser fem olika nivåer som har betydelse för en individs hälsa.

● Biologiska faktorer, såsom genetik, ålder och kön

● Livsstilsfaktorer, såsom kost, rörelse och sömn

● Nätverket runt omkring individen, såsom familj, vänner och föreningsliv

● Levnads- och arbetsförhållanden, såsom var en individ bor och arbetar

● Övergripande samhällsnivå, såsom lagstiftning

Vår vision

Obesitas Sveriges vision är ett samhälle där livsmiljön är stödjande för den som riskerar att insjukna i obesitas och där den som lever med obesitas får möjlighet att må så bra som möjligt i sin sjukdom. Ett samhälle där alla med obesitas har tillgång till evidensbaserad och jämlik vård, fri från fördomar och negativt bemötande. Ett samhälle där ingen utsätts för stigmatisering eller diskriminering baserat på sin kroppsstorlek.

Vår mission

Obesitas Sveriges mission är att sprida kunskap om målgruppens erfarenheter i mötet med vården, skolan och i samhället i stort. Det gör vi både regionalt, nationellt och internationellt. Våra ledord är jämlikhet, samverkan och patientcentrerad vård.

Våra mål

Obesitas Sverige kommer under perioden 2024-2026 arbeta för att följande mål ska vara uppnådda sista december 2026:

  1. Diagnosen obesitas ges alltid baserat på en korrekt medicinsk utredning. Det innebär att diagnosen inte ges enbart baserat på patientens BMI och/eller utseende.
  2. Grundläggande kunskap om diagnosen obesitas, samt om de bakomliggande orsakerna och vanlig samsjuklighet, ingår i samtliga vårdutbildningar.
  3. Samtlig personal inom hälso- och sjukvården som möter patienter med obesitas ska ha grundläggande kunskap om diagnosen obesitas samt om de bakomliggande orsakerna och vanlig samsjuklighet.
  4. Den som har fått diagnosen obesitas har tillgång till evidensbaserad vård som det finns en jämlik tillgång till i hela Sverige.
  5. Den som lever med diagnosen obesitas har rätt att vara så frisk som möjligt och må så bra som möjligt i sin sjukdom.
  6. Sverige har tagit tydliga steg i en positiv riktning när det gäller förebyggande arbete för att motverka att fler insjuknar i obesitas.
  7. Högre BMI är inkluderat som en diskrimineringsgrund i diskrimineringslagstiftningen.
  8. Beslutsfattare, media och allmänheten har god kunskap om diagnosen obesitas, de bakomliggande orsakerna och vanlig samsjuklighet, vilket bidrar till såväl minskad stigmatisering, diskriminering och mobbning som självstigmatisering och psykisk ohälsa hos patienten.

Våra prioriterade arbetsområden

Baserat på vår vision och målen för perioden kommer de åtta arbetsområdena som vi presenterar nedan att prioriteras under 2024-2026.

Jämlik och evidensbaserad vård

Övergripande mål

Alla personer med ett högre BMI, som upplever att de mår dåligt fysiskt och/eller psykiskt till följd av sitt BMI, ska ha rätt till en medicinsk utredning. Om utredningen visar att patienten uppfyller de medicinska kriterierna för obesitas ska patienten ha rätt att få en diagnos. Patienten ska därefter erbjudas en evidensbaserad och patientcentrerad vård som är jämlik i hela Sverige.

Strategi

Obesitas Sverige är en aktiv part i framtagandet av de nationella och regionala vårdprogrammen, och bidrar till att öka kunskapen inom vården kring vad diagnos obesitas innebär. Vidare stärker Obesitas Sverige patienten i mötet med vården genom att upplysa hen om rätten till en medicinsk utredning och en diagnos. Obesitas Sverige ska även öka patientens egenmakt genom att belysa de olika evidensbaserade behandlingsmöjligheterna som finns för sjukdomen i enlighet med de nationella riktlinjerna och vårdprogrammen. Genom lobbyingverksamhet och samverkan med olika aktörer ska Obesitas Sverige arbeta för en jämlik vård för barn, ungdomar och vuxna som lever med övervikt och obesitas. Obesitas Sverige ska fortsätta fördjupa samverkan med sjukvården och göra patienter delaktiga i sin behandling och eftervård.

Minskad stigmatisering och gott bemötande

Övergripande mål

All vårdpersonal har grundläggande kunskap om diagnosen obesitas, samt om de bakomliggande orsakerna och vanlig samsjuklighet. Vidare har all vårdpersonal god kunskap om hur patienter som lever med övervikt och obesitas önskar bli bemötta. Kunskapen om diagnosen obesitas samt dess orsaker är väl känd bland beslutsfattare, media och allmänheten vilket bidrar till såväl minskad stigmatisering, diskriminering och mobbning som självstigmatisering och psykisk ohälsa hos patienten. Högre BMI är inkluderat som en diskrimineringsgrund i diskrimineringslagstiftningen.

Strategi

Genom personlig direktkontakt ska Obesitas Sverige nå samtliga regionala och nationella sjukvårdspolitiker, sjukvårdsdirektörer samt berörda tjänstemän inom området övervikt och obesitas. Förbundet ska representera målgruppen i de nationella expertgrupperna för obesitas i Sverige. Obesitas Sverige ska, genom till exempel debattartiklar i dagspress och fackpress, belysa den okunskap, stigmatisering, kränkande behandling och den ojämlika vården som drabbar målgruppen. Obesitas Sverige ska medverka i debatter och seminarier samt fortsätta bygga nätverk med specialistsjukvården för att öka målgruppens möjlighet till delaktighet i den egna vården och behandlingen. Obesitas Sverige ska genom att vidareutveckla förbundets sociala läroplattform skapa en digital mötesplats och bryta isolering för personer som lever med övervikt eller obesitas och deras anhöriga. Målet är att de kommande åren uppnå 10 000 registrerade personer. Obesitas Sverige ska även erbjuda volontäruppdrag för att engagera målgruppen så att stödet är av och för personer som lever med övervikt eller obesitas. Obesitas Sverige ska arbeta för ett bättre bemötande av målgruppen inom vården och i samhället i stort genom att sprida kunskap om och öka förståelsen för viktstigma. Obesitas Sverige ska bidra till ökad kunskap kring övervikt som tillstånd och obesitas som kronisk sjukdom för att motverka fördomar som finns kring målgruppen och sjukdomen. Obesitas Sverige ska sprida patienters erfarenheter av bemötande för att på så sätt möjliggöra ett mer patientcentrerat bemötande. Även berättelser som inte är kopplat till vårdsammanhang ska lyftas för att belysa helhetshälsan och motverka kränkande behandling, stigmatisering och diskriminerande effekter i alla delar av samhället. Obesitas Sveriges mål är att engagera målgruppen att själva dela sina erfarenheter där Obesitas Sverige ska vara en stöttande del för att få målgruppen att dela sina upplevelser.

Förebyggande av insjuknande i obesitas

Övergripande mål

Samhället ska i högre utsträckning arbeta aktivt för att minska insjuknandet i obesitas. Detta bör ske utifrån Frisk-Risk-Sjuk-modellen som innebär att stor vikt läggs vid möjligheten att tidigt upptäcka ökad risk för fysisk eller psykisk ohälsa, vilket gör det möjligt att arbeta förebyggande och tidigt stöd. Det bör också ske utifrån en medvetenhet om att hälsa bestäms av faktorer på flera olika nivåer och huvudfokus i det förebyggande arbetet är att verka för ett samhälle som ger förutsättningar för och främjar hälsosammare levnadsvanor, snarare än fokuserar på den enskilda individens val i vardagen. Det förebyggande arbetet syftar också till att den som lever med den kroniska diagnosen obesitas ska få möjlighet att vara så frisk som möjligt i sin sjukdom.

Strategi

Obesitas Sverige arbetar för att öka kunskapen hos beslutsfattare, inom vården och i samhället i stort gällande vad barn, unga och vuxna behöver för att inte insjukna i obesitas eller för att få vara så friska som möjligt i sin sjukdom. Det gör vi utifrån ett patientperspektiv och patienternas egen syn på vad de behöver samt utifrån den senaste forskningen på området. Det kan till exempel handla om hur våra matmiljöer ser ut, vilken tillgång det finns till trygga rekreationsområden i närmiljön och att lagstiftningen främjar hälsosamma val. Vi gör detta i samverkan med andra aktörer som också arbetar med förebyggande insatser såsom Cancerfonden, Dietisternas riksförbund, Hjärt- lungfonden och Generation Pep.

Stödverksamhet

Övergripande mål

Obesitas Sveriges stödverksamhet ger både stöd här och nu till personer som lever med övervikt och obesitas, och förebygger fysisk och psykisk ohälsa på längre sikt. Patienter stöttas att må så bra som möjligt i sin kroniska sjukdom och får information om vilken vård de har rätt till. Även vårdnadshavare och anhöriga har möjlighet att få stöd.

Strategi

Obesitas Sverige erbjuder konkret stöd till människor som har någon form av fysisk eller psykisk ohälsa till följd av att de lever med övervikt eller obesitas. Våra stödverksamheter är de enda i Sverige för denna målgrupp och kompletterar det stöd som erbjuds av kommuner, regioner och staten. Verksamheterna är baserade på volontärinsatser.

Psykisk ohälsa, hetsätningsstörning, missbruk och NPF

Övergripande mål

Ökad kunskap inom sjukvården om samsjuklighet mellan obesitas och andra diagnoser och tillstånd såsom NPF, hetsätningsstörning, psykisk ohälsa och missbruk samt den ökade risken för suicid. Detta leder i sin tur till att patienten får tillgång till korrekt vård i rätt tid.

Strategi

Obesitas Sverige ska belysa sambandet mellan obesitas och andra diagnoser och tillstånd såsom NPF, hetsätningsstörning, psykisk ohälsa och missbruk samt den ökade risken för suicid. Detta för att medvetandegöra vården om förekomsten av samsjuklighet och öka möjligheten till rätt behandling och bemötande av målgruppen. Obesitas Sverige ska i samverkan med specialistvården inom både psykisk ohälsa och obesitasvården arbeta för en kraftigt ökad informationsspridning om sambandet mellan obesitas och andra diagnoser och tillstånd såsom NPF, hetsätningsstörning, psykisk ohälsa och missbruk samt den ökade risken för suicid. Syftet är att öka kunskapen inom övrig sjukvård och i samhället i stort. Genom nationella informationskampanjer och digitala utbildningar ska kunskapen öka inom såväl målgruppen som inom hälso- och sjukvården. Förbundet ska även stödja läns- och medlemsföreningar till ökad samverkan med föreningar aktiva inom området psykisk hälsa och ohälsa. Obesitas Sverige erbjuder stödverksamhet, stödgrupper och sociala aktiviteter för att minska ofrivillig ensamhet och fysisk och psykisk ohälsa.

Barn- och ungdomsverksamhet

Övergripande mål

Alla barn har rätt till en hälsosam start i livet, oavsett var i Sverige de växer upp. Barn och ungdomar med övervikt och obesitas ska få uppleva en trygg skolgång fri från viktmobbning och ges möjlighet att känna samhörighet och tillhörighet samt ha rätt till en evidensbaserad och jämlik vård.

Strategi

Obesitas Sverige ska driva frågor om hälsa och välbefinnande för barn och ungdomar, där patientens erfarenheter och röst är i fokus. Hälsa ses utifrån ett helhetsperspektiv som består av fysisk, psykisk och social hälsa. Därför ska Obesitas Sverige arbeta med alla perspektiven. Obesitas Sveriges verksamhet ska genomsyras av ett barn och ungdomsperspektiv, vilket betyder att vi utgår från barnets och ungdomens verklighet och erfarenhetsvärld. Barnen och ungdomarna ska själva vara med och finna lösningar snarare än att få färdiga lösningar presenterats för sig. På Obesitas Sverige vill vi praktisera barnkonventionen som sätter barnet i första rummet. Det är viktigt att unga medlemmar i Obesitas Sverige får möta trygga vuxna som vågar fråga, lyssna och peppa ungdomar där vi driver frågor som är av och för målgruppen. Obesitas Sverige ska sträva efter att engagera barn och ungdomar i verksamheten, genom att inkludera målgruppen i arbetet och lyfta upp och sprida deras berättelser vidare på exempelvis sociala medier. Obesitas Sverige ska ha en vägledande roll och ge barn och ungdomar möjligheten att själv påverka och driva sina idéer så de kan vara med och påverka utvecklingen inom vården för behandling av barn och ungdomar. Obesitas Sveriges roll blir att tillsammans med målgruppen skapa utbildningsmaterial som underlättar för målgruppen. Vi når ungdomarna genom kontakt med barnmottagningar och att vi befinner oss på sociala plattformar som används av målgruppen. Vi ser även att samverkan med andra aktörer som berör hälsa hos barn och ungdomar är en viktig del av att nå ut till vår målgrupp. Barnperspektivet ska lyftas i alla frågor som berör barn. Föräldrar och anhörigas erfarenheter ska lyftas fram och ligga som grund för att utveckla barnobesitasvården. Obesitas Sveriges mål är att lyfta upp den samhällsstruktur som påverkar barn som lever med obesitas vilket i sin tur påverkar hälsan. Obesitas Sveriges ungdomsverksamhet ska etableras i förbundets läns- och medlemsföreningar som ska vara med och påverka arbetet med barn och ungas hälsa i Sverige. Alla barn ska ha rätt till en hälsosam start i livet.

Äldreverksamhet

Övergripande mål

Att tidigt fånga upp och bryta den ofrivilliga ensamheten som ofta drabbar äldre med obesitas och därmed bidra till att denna grupp ges möjlighet att känna samhörighet och ha ett rikt socialt liv och en hälsosammare ålderdom. 

Strategi

Erbjuda stödverksamhet och stötta äldre personer med övervikt och obesitas till sociala och fysiska aktiviteter och därigenom bidra till att bryta ofrivillig ensamhet och motverka psykisk och fysisk ohälsa.

Organisationsutveckling

Övergripande mål

Obesitas Sverige är en stark och modern organisation som är en inflytelserik företrädare för personer som lever med övervikt och obesitas

Strategi

Under perioden kommer vi se över hur Obesitas Sverige ska utvecklas för att vara en organisation som följer med i samhällsutvecklingen och fortsätter vara en stark röst och företrädare för målgruppen som lever med, eller riskerar att utveckla, obesitas. Vi ska arbeta med att öka medlemstillväxten i förbundet, för att vara en stark patientföreträdare. Förbundet ska stötta de befintliga länsföreningarna under perioden och vid intresse starta nya medlemsföreningar eller länsföreningar.