Vad är övervikt och förebyggande arbete?

Det är väldigt viktigt att vi skiljer mellan begreppen övervikt och obesitas samt förebyggande arbete och behandling. Idag pratar många om dessa begrepp som ett och samma. Vi på Obesitas Sverige arbetar aktivit för att skilja på dessa begrepp. Det är otroligt viktigt med förebyggade arbete men förebyggande arbete kan inte behandla en kronisk sjukdom, det kan bara förebygga att färre insjuknar.

Här nedan kan du lära dig om övervikt och förebyggande arbete.

Vad är övervikt?

Övervikt är ingen sjukdom, det är ett tillstånd, där en individ har en kroppsvikt som är högre än vad som anses vara hälsosamt för en given längd vilket kan innebära att det kan leda till en ökad risk att utveckla obesitas som är en kronisk sjukdom med allvarliga följdsjukdomar. Enligt Body Mass Index (BMI) är ett BMI mellan 25 och 29,9 klassificerat som övervikt. Viktigt att komma ihåg är att BMI är ett mått på en populationsnivå och att vi enbart ska använda BMI utifrån en första screening och inte för att sätta en diagnos. 

Övervikt kan uppstå på grund av en mängd olika faktorer:

Genetiska faktorer: Gener kan påverka hur kroppen lagrar fett och hur effektivt den förbränner kalorier.

Miljöfaktorer: Tillgång till kaloririk mat, stillasittande livsstil och brist på trygga platser för fysisk aktivitet bidrar till övervikt.

Psykologiska faktorer: Stress, depression och ångest kan leda till tröstätande och ökat kaloriintag.

Sömnbrist: Otillräcklig sömn kan påverka hormonbalansen som reglerar hunger och mättnadskänsla.

Energiobalans: Konsumtion av fler kalorier än vad som förbrukas genom fysisk aktivitet leder till viktuppgång.

Det kan finnas en del hälsorisker för vissa som lever med övervikt men det är högst individuellt precis som det är vid andra tillstånd.

De vanligaste hälsoriskerna som kan uppstå vid övervikt är:

Hjärt- och kärlsjukdomar: Övervikt kan leda till högt blodtryck och höga kolesterolnivåer, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Typ 2-diabetes: Övervikt är en av de största riskfaktorerna för utveckling av insulinresistens och typ 2-diabetes.

Ledsmärtor och artros: Extra vikt belastar lederna, särskilt knän och höfter, vilket kan leda till smärta och artros.

Andningsproblem: Övervikt kan leda till sömnapné och andra andningsproblem under sömn.

Matsmältningsproblem: Övervikt ökar risken för gastroesofageal refluxsjukdom (GERD).

Övervikt går att förebygga men framförallt handlar det om att fokusera på att förebygga obesitas som kronisk sjukdom. Att förebygga övervikt handlar om att upprätthålla ett balanserat energiintag och fysisk aktivitet.

Några förebyggande strategier inkluderar:

Hälsosam kost: En balanserad kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och bra proteiner.

Regelbunden motion: Att vara fysiskt aktiv minst 150 minuter per vecka kan hjälpa till att förbränna överflödiga kalorier och förbättra allmän hälsa. Fysisk aktivitet är viktigt för alla individer och det är viktigt med rörelseglädje. Det är dock viktig att känna till att kunskapen om att fysisk aktivitet för att behandla obesitas är förlegat.  

Beteendeförändringar: Att ändra vanor kring mat och motion kan hjälpa till att behålla sin hälsosamma vikt.

Stress och sömn hantering: Att hitta hälsosamma sätt att hantera stress och bra sömnvanor kan förebygga att utveckla obesitas.

Behandling

Behandlingen av övervikt fokuserar på långsiktiga livsstilsförändringar för att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt. Behandlingsalternativ inkluderar:

Kostförändringar: Att följa en balanserad kostplan

Ökad fysisk aktivitet: Regelbunden motion, som att gå, cykla eller simma, är viktigt för att förbättra din hälsa. 

Beteendeterapi: Terapi kan hjälpa individer att förändra sina ät- och träningsvanor och hantera emotionella triggers för överätande.

Stödgrupper: Att delta i stödgrupper för viktminskning kan ge socialt stöd och motivation.

Varför är det viktigt med förebyggande arbete?

Idag behöver samhället bli bättre på att arbeta för att förebygga uppkomsten av främst obesitas men även övervikt. I flertalet år har man lagt det ansvaret på den enskilda individen men här behöver samhället kliva in och ta ett mycket större ansvar än tidigare. 

Hjärt-Lungfonden och Unicef Sverige har tagit fram en fantastisk rapport om ungas matmiljö.

Mat är grundläggande för en god hälsa. Tillgång till näringsrik och hälsosam mat är också avgörande för barn och ungas hälsa och utveckling. Men utvecklingen går åt fel håll idag. Ohälsosamma matvanor har blivit en av de främsta orsakerna till ohälsa och för tidig död i Sverige. Detta är inte bara ett folkhälsoproblem, utan också ett barnrättsproblem. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att andelen 11–15 åringar i Sverige med övervikt har mer än fördubblats på 30 år (1989/90 och 2017/18). Under samma period har andelen barn som lever med obesitas femdubblats.

Hjärt-Lungfonden och Unicef Sveriges rapport om ungas matmiljö hittar du här.

Vill du lära dig mer om förebyggande arbete, ta gärna del av Hjärt-Lungfondens "Sundkurs" här.

Bromsa utvecklingen av obesitas

Vill du precis som vi att det är färre som insjuknar och får diagnosen obesitas? Vi jobbar aktivit med förebyggande arbete och vi behöver ditt stöd för att kunna fortsätta jobba med att minska uppkomsten av obesitas. Stöd vårt arbete redan idag! För enbart 50:- per år kan du vara med och bromsa utvecklingen av obesitas i Sverige. 

Bli medlem - Klicka här