|
Du som bor i Region Stockholm erbjuds nu vaccinet
- HOBS Cassandra
- 2021-04-21 15:21
Nu har Region Stockholm öppnat upp vaccineringen för personer som lever med "mycket kraftig övervikt". Så bor du i Stockholms län så erbjuds du vaccinet. Vi kommer fortsätta arbeta så att alla regioner erbjuder vaccin under fas 3 till personer som lever med obesitas/fetma. Ett steg i rätt riktning!
Är ditt du i behandling och har dokumenterat i din journal att du lever med ett BMI över 40 så ska du bli kontaktad av din vårdcentral. Men är det inte dokumenterat i din journal att du lever med obesitas/fetma behöver du själv kontakta din vårdcentral och fråga dem hur du går tillväga för att få vaccinet. (den här informationen fick vi av 11313).
Informera gärna oss om hur det går och skriv till oss om ni har några frågor så tar vi det vidare!
|
|
Fortsätt bidra till en minskad smittspridning.
I gårdagens (17/9) presskonferens underströk Folkhälsomyndigheten att det arbete vi alla gör för att bidra till minskad smittspridning är fortfarande viktigt att hela tiden ta med sig. Bland annat förklarade Folkhälsomyndigheten vilket typ av test du bör ta. Det finns två typer av test: PCR-test och antikroppstest. Misstänker du att du har symptom för Covid-19 är det ett så kallat PCR-test du ska få gjort. Ett sådant test tas från näsan, ibland längre in från svalget och ibland kombinerar man de bägge. 40% av de PCR-test som tas nu i Sverige är genom egenprovtagning. När du tar ett prov på dig själv rekommenderas du att ta prov från näsa, svalg och saliv. Prover bör tas i första sjukdomsveckan gärna under de fyra första sjukdomsdagarna efter det att symtom har uppstått.
Vanliga symtom för Covid-19 är (Källa: Folkhälsomyndigheten):
- hosta
- feber
- andningsbesvär
- snuva
- nästäppa
- halsont
- huvudvärk
- muskel- och ledvärk
- illamående
Den andra typen av test är ett antikroppstest. Detta ska du ta efter du tillfrisknat och det kan visa om du haft en Covid-19 infektion. Antikroppar börjar bildas efter den första sjukdomsvekan. Har du varit sjuk och misstänker att det är Covid-19 så rekommenderas du att ta ett antikroppstest från den andra - tredje veckan och framåt efter sjukdomsveckan för att se om det finns antikroppar. Antikroppstest tas normalt genom ett blodprov.
Om du har förkylningssymtom som är snabbt övergående så behöver du inte ta ett PCR-test, men, du rekommenderas att stanna hemma i två dygn även utan symtom för att försäkra dig om att du inte har en infektion. Insjuknar du och blir sämre ska du testa dig. Läs mer på 1177.se om hur du går tillväga för att testa dig i din region, det kan se lite olika ut bereonde på var i Sverige du bor. Om du behöver ta dig till en vårdgivare för att ta ditt PCR-test så ska du göra det väldigt försiktigt med säkert avstånd från andra. Och, viktigt att tänka på att när du väntar på svar från provttagningen är att du undviker kontakt med andra och stannar hemma från skola eller arbete. Gäller även fritidsaktiviter. Skydda andra och håll avstånd. Stanna hemma tills du vet om du har Covid-19 eller ej.
Fortsätt att vara rädd om dig och de i din närhet.
|
|
Nya rekommendationer inför hösten från folkhälsomyndigheten
- Elsa HOBS
- 2020-08-03 14:00
För många av oss är semestern snart och det börjar bli dags att gå tillbaka till jobbet och vardagsrutiner igen. Samtidigt uppmanar folkhälsomyndigheten att vi fortsatt följer deras rekommendationer för att skydda oss själva och andra.
Framför allt uppmanas fortsatt de personer som är i riskgrupp för att drabbas hårdare av COVID-19 att vara extra försiktiga. Den 30 juli kommunicerade folkhälsomyndigheten en uppmaning om att de som kan arbeta hemifrån rekommenderas att göra så för att minska fortsatt smittspridning och minimera nära, fysiska, kontakter. Denna rekommendation gäller i nuläget till och med den 31 december 2020.
Är du i riskgrupp, eller lever med en person som är i riskgrupp rekommenderar vi att du kollar med din arbetsgivare om du kan arbeta hemifrån eller på något sätt justera din arbetssituation för att skydda dig själv och den person du lever med. Är du i riskgrupp på grund av ett BMI över 40 och inte har möjligheten att ändra justera din arbetssituation för att skydda dig så har du möjlighet att från och med den 24 augusti ansöka om förebyggande sjukpenning från Försäkringskassan. Då kan du få ersättning från den 1 juli - 30 september, max 90 dagar och maxbelopp per dag är 804 kronor. Läs mer här: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler .
För att bli godkänd för en förebyggande sjukpenning kommer du behöva ett läkarintyg som visar på ditt BMI. Vi på HOBS håller på att kontakta vårdgivare för att se om man kan få till ett läkarintyg digitalt över sitt BMI för att slippa att fysiskt besöka sin vårdgivare.
Har du provat att få ett läkarintyg över ditt BMI digitalt? Hur gick du tillväga? Du får gärna dela med dig av din erfarenhet till oss. Maila elsa.collvin@hobs.se om du har information som du tycker vi ska ta del av.
|
|
HOBS möter Joanna Udden Hemmingsson i ett COVID-19 Special
Joanna Uddén Hemmingsson, ordförande i SFO - svensk förening för obesitasforskning och överläkare samt verksamhetsansvarig på Obesitascentrum Capio St Görans sjukhus
Jenny Vinglid, generalsekreterare för HOBS intervjuar Joanna Uddén Hemmingsson i en COVID-19 special. Joanna Uddén Hemmingsson är ordförande i SFO, Svensk förening för obesitas forskning och överläkare och verksamhetsansvarig på obesitascentrum Capio St Görans sjukhus. Joanna svarar bland annat på frågorna:
Varför är personer som lever med obesitas/fetma en riskgrupp?
Vad händer i kroppen?
Hjälper det om man tappar vikt och får ett lägre BMI?
|
|
Ersättning till riksgrupper?
Varför dröjer regeringens besked till riskgrupper om ersättning för att stanna hemma från jobbet? Många av oss inväntar regeringens beslut och direktiv vad gäller ersättning när man är i riskgrupp och vill undvika att utsättas för risk. Oron är stor samtidigt som många av oss är rädda om våra jobb.
I SVTs Agenda i söndags, 17/5, förklarar Socialminister Lena Hallengren några av orsakerna till att besked dröjer. Irene Wennebo, Generaldirektör för Medlingsinstitutet, tydliggör problematiken på ett riktigt bra sätt tycker vi.
Se inslaget i SVT Play här (spola fram till 37:45)
Vi fortsätter att vänta och agera.
|
|
Varför obesitas/fetma är en riskfaktor för svår COVID-19.
Vetenskapsradions Nyheter i Sveriges Radio tog igår, 13 maj, upp varför fetma är en riskfaktor för svår COVID-19. Vad är det som gör att fetma gör sjukdomen svårare?
I inslaget medverkar Joanna Uddén Hemmingsson, läkare och verksamhetsansvarig på Obesitascentrum vid St: Görans Sjukhus, Jenny Vinglid, generalsekreterare på HOBS och Josephine Reijs som ingår i riskgruppen.
Lyssna på inslaget i SRs app. Länken är:
https://sverigesradio.se/avsnitt/1499516
Var rädd om dig.
|
|
Uppdatering från Folkhälsomyndigheten om riskgrupp
Nu har folkhälsomyndigheten uppdaterat sin information om riskgrupper och personer som är yngre än 70 år kan också ha ökad risk att bli allvarligt sjuk om de har:
Högt blodtryck Hjärt- kärlsjukdom Lungsjukdom (ej astma) Kraftig fetma (OBS: Vi söker FHM för ett förtydligande) Diabetes En sjukdom som innebär ökad risk för allvarlig sjukdom vid luftvägsinfektioner.
Det är också möjligt att personer med sjukdom eller medicinsk behandling som påverkar immunförsvaret kan ha ökad risk för att bli allvarligt sjuk.
Det är viktigt att du följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Läs mer här
|
|
TIPS: Webbinarie för äldre om hälsa under COVID- pandemin.
- HOBS Cassandra
- 2020-04-29 13:45
"Svenska Läkaresällskapet i samarbete med Svensk Socialmedicinsk Förening bjuder in till webinar om äldres hälsa under COVID-pandemin.
|
|
Råd för vikthantering under corona-pandemin
- Elsa HOBS
- 2020-04-24 16:27
Att vara isolerad hemma och minimera fysisk kontakt med andra människor kan leda till stress, oro och nedstämndhet. Detta i sig kan göra så att man tappar goda vanor som man kanske jobbar med att upprätthålla under mer normala omständigheter. På Överviktscentrum har de listat några bra, handfasta tips och råd som du kan ta del av. Klicka här för att läsa mer:
|
|
TIPS till barn och ungdomar
- HOBS Cassandra
- 2020-04-22 10:31
Just nu är allt inte som vanligt på grund av det nya coronaviruset. Vissa går i skolan på distans, träffar kompisar och släktingar mindre än vi brukar. Det kan kännas tråkigt, men det finns saker du kan göra för att må bra och ha roligt även när allt inte är som det brukar.
4 tips för att må bra under den här tiden, från folkhälsomyndigheten:
- "Gör saker som gör dig glad och som du gillar
Alla behöver ha roligt eller göra annat som de mår bra av. Det mesta kan du fortfarande göra, men kanske på andra sätt än tidigare. Du vet bäst själv vad du tycker är roligt. Kanske kan du testa att umgås med kompisar och släktingar via nätet. Kanske rita, pyssla, baka, spela spel, eller något annat du blir glad av.
- Gå ut och rör på dig och fyll på med bra energi
Alla mår bra av att röra på sig, äta bra och att sova tillräckligt länge på natten. Kom ihåg att du fortfarande kan vara utomhus och cykla och träna med kompisar så länge du håller avstånd till andra människor. Om det är dåligt väder kan du och din familj träna inomhus, till exempel genom att följa ett träningspass på nätet eller via en träningsapp.
- Försök ha dina vanliga rutiner
Att ha rutiner gör att du mår bra. Det är viktigt att äta frukost, lunch och middag och att gå och lägga dig och stiga upp på ungefär samma tider. Det är också bra att ha bestämda tider för skolarbetet och läxorna så att du kan göra andra roliga saker resten av tiden.
- Håll kontakten med kompisar och släktingar
Det är viktigt att du fortsätter prata med kompisarna och andra som är viktiga för dig, till exempel dina morföräldrar eller farföräldrar. Då ni kanske inte kan träffas kan ni prata i telefon, via datorn eller på sociala medier." Källa: Folkhälsomyndigheten, läs mer här.
På tisdagar har vi: HOBS går ungdom, som är för dig som är ungdom och som vill gå en promenad tillsammans med andra digitalt. Vi är alla uppkopplade via zoom, en videosamtalstjänst och komunicerar i appen, antigen genom tal eller i chatt. Vi delar med oss av vår dag och lyssnar, peppar och stöttar varandra. HOBS går ungdom är en löpande aktivitet som vi anordnar så om du inte har möjlighet att delta denna veckan så har du möjighet att delta nästa tisdag 16:00-17:00
Var: I hela Sverige
När: Tisdagar 16:00-17:00
Ladda ner zoom appen på din mobil.
Länk: https://zoom.us/j/93179323392
Ingen föranmälan krävs. Klicka bara på länken ovan kl 16:00 på tisdag och ta på dina skönaste skor så tar vi en promenad tillsammans!
Du kan även titta in på https://www.digifritids.se/ där du kan få tips på vad du kan göra under din fritid!
ENGLISH: You can find some joyable training exercises for kidz and youths from KI (Karolinska institutet). Klick here to get to the sheet.
Här kan du se när jämställdhetsministern håller pressträff för barn om det nya coronaviruset, där de svarar på frågor ställda av barn, klicka här för att se hela klippet.
Här hittar du olika organisationer som du kan kontakta om du känner oro eller bara vill dela med dig av dina tankar: www.umo.se
Du får alltid höra av dig till oss om du har frågor så hjälper vi dig att få rätt stöd. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor. Kontakta oss på ambassador@hobs.se så svarar vi så fort vi kan.
|