Obesitasbehandlingar - Vad vet du?

Obesitas är en kronisk sjukdom som ofta inte får den behandling den kräver. Sjukdomen är varierad, komplex och har många olika orsaker, vilket leder till skiftande behandlingsresultat. Behandlingen måste individanpassas med hänsyn till patientens hälsotillstånd och önskemål, och det finns ingen standardbehandling som passar alla.

Ett multiprofessionellt team är nödvändigt för personcentrerad obesitasvård med individualiserad behandling utifrån patientens behov och förmåga. Fördjupad kunskap i ämnesområdet obesitas är också viktigt. I ett team ingår oftast läkare, fysioterapeut, sjuksköterska och dietist. Teamet kan utifrån patientens behov utökas med psykiatriker/psykolog, arbetsterapeut, kirurg, kurator eller exempelvis smärtläkare.

Här berättar vi om de olika möjligheterna för behandling av obesitas.

Förbered dig inför ditt vårdmöte

Ibland kan det kännas bra som patient att fundera och reflektera innan vårdmötet. När och hur utvecklade du obesitas? Här är några förslag på frågor du kan förbereda dig med. För bästa vård och behandling är det viktigt med samspel och bra dialog mellan dig och din vårdgivare. Du har ett stort ansvar för att informera din vårdgivare om just din obesitas. Det handlar om din nuvarande livssituation, dina levnadsvanor, din utveckling av obesitas, samt tidigare och aktuella erfarenheter när det gäller behandling av obesitas. Varje patient är unik och har sina egna bakomliggande orsaker, och det underlättar om du är förberedd. 

Som medlem i Obesitas Sverige kan du få tillgång till en förberedande guide som du kan ta med dig till din vårdgivare som stöd. 

Kombinerad levnadsvanebehandling

Kombinerad levnadsvanebehandling är grunden till all obesitasbehandling. Hälso- och sjukvården bör erbjuda kombinerad levnadsvanebehandling utifrån ett helhetsperspektiv baserat på patientens behov. Läs mer här om vad det innebär med kombinerad levnadsvanebehandling.

Läs mer

Läkemedelsbehandling

Läkemedelsbehandling

Det finns flera olika typer av läkemedel som kan användas för obesitasbehandling i Sverige idag. Här kan du läsa mer om vilka som är godkända, hur de verkar och vilka biverkningar de har samt vilka kriterier som du som patient skall uppfylla med mera. Det är alltid den behandlande läkaren som bedömer ditt behov och ser till att du får rätt behandling enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läs mer

Obesitaskirurgi

Obesitaskirurgi syftar till att främja hälsa genom viktnedgång och påverka obesitasrelaterade följdsjukdomar. Här kan du läsa om vilka olika kirurgiska metoder som används. Idag är gastric bypass och sleeve gastrektomi några av de vanligaste planerade bukkirurgiska operationerna. Här finns även fakta om obesitaskirurgi utifrån ett patientperspektiv. Du hittar även nyttiga länkar med mer information.

Läs mer

Vill du precis som vi att obesitasbehandling ska vara jämlik och subventionerad?

Idag är det enbart 1 av 5 godkända läkemedel som är subventionerat och det är väldigt få obesitasoperationer som genomförs i Sverige. Vill du precis som vi att patienter med obesitas ska ha samma rätt till subventionerad vård som tex patienter med typ 2 diabetes? Då behövs ditt medlemsskap! För 50kr per år kan du vara med och bidra till att vi kan fortsätta jobba för att få till subventionerade obesitasbehandlingar. 

Läs mer och bli medlem!