Arbetar du inom media? Kanske på en journalistutbildning eller som student? Just nu söker vi dig som är intresserad av att ingå i en expertgrupp för ett kommande projekt.

Uppdraget är inte betungande utan handlar i ett första skede om att agera bollplank inför planeringen av vilket material som ska tas fram inom ramen för projektet och i ett senare skede att ge feedback på det material som tas fram.

Du som är intresserad är välkommen att höra av dig till info@obesitassverige.se så berättar vi mer!

Obesitas är ett område det rapporteras alltmer om i media. Det är en av våra stora folksjukdomar och det har nyligen kommit nationella riktlinjer för behandling. Dessutom kommer effektivare läkemedel ut på marknaden. Det pågår även samtal om att inkludera kroppsstorlek som diskrimineringsgrund.

Samtidigt ser vi att kunskapen om diagnosen, dess orsaker och vanlig samsjuklighet fortfarande är låg. Ny forskning har kommit, men många fördomar och missuppfattningar lever kvar.

Vi blir ofta kontaktade av journalister som önskar ta del av vår sakkunskap, och vi ser att det ofta blir fel i både fakta och bildval. Därför planerar vi ett projekt där vi tar fram lättillgänglig information om diagnosen och en guide kring icke-stigmatiserande språk- och bildval. Vi avser söka medel från Allmänna arvsfonden och starta projektet i början av 2025.

Vi planerar också att ta fram en bildbank med icke-stigmatiserande foton och filmer som kan användas fritt för bildsättning av reportage kopplade till obesitas, samt en funktion där journalister kan komma i kontakt med patienter som kan tänka sig att bli intervjuade om sin diagnos och behandling.

Vi har redan en fokusgrupp med patienter som kommer medverka, liksom experter från vården och forskningen. Det är av största vikt att upplägg och innehåll förankras med media så att det material vi tar fram blir så värdefullt och användbart som möjligt.

Allt material kommer att vara tillgängligt för media helt utan kostnad och projektet kommer också göra det lättare att hitta patienter i olika regioner som kan medverka i reportage och nyhetsinslag.

Var med och hjälp oss belysa ett ofta osynligt problem genom att delta i vår undersökning för att kartlägga diskriminering på arbetsmarknaden kopplad till obesitas.
På arbetsmarknaden sker regelbundet diskriminering av personer med obesitas. Det handlar om allt från orättvisa bedömningar under rekrytering till regelrätta kränkningar på arbetsplatsen. Fördomar och brist på stöd påverkar många i deras yrkesliv och välbefinnande.
Tyvärr omfattar inte diskrimineringslagen kroppsstorlek, vilket gör att dessa frågor ofta hamnar i skymundan. Utan tillräcklig kunskap är det svårt för arbetsgivare och fackförbund att hantera diskrimineringen effektivt.
Vi på Obesitas Sverige genomför därför en unik undersökning för att kartlägga diskriminering på arbetsmarknaden kopplad till obesitas. Vi behöver nu din hjälp för att skapa förändring!
Enkäten tar endast 10-15 minuter att besvara och är helt anonym. Genom att delta i undersökningen bidrar du till att lyfta fram dessa viktiga frågor och hjälper oss att samla den kunskap som krävs för att driva förändring.
Klicka här för att svara på enkäten: www.obesitassverige.se/arbetsmarknad
Ditt svar gör skillnad. Ju fler vi är, desto starkare är vår röst. Tillsammans kan vi påverka och förändra förhållandena på arbetsmarknaden. Tack för att du hjälper oss att göra skillnad!

Vi vet att det är svårt att hitta rätt obesitasvård i Sverige idag. Därför har vi på Obesitas Sverige tagit fram en kostnadsfri tjänst för att möta den ökade efterfrågan från patienter med obesitas.
obesitasvard.se kan du hitta vilken offentlig vård som erbjuds i din region. Upplever du att det är svårt att söka vård i din region, kontakta oss så kan vi ge råd om hur du går vidare.

Ingen har rätt att behandla dig sämre för att du lever med obesitas.
Obesitas Sveriges nya informationskampanj har som mål att öka kunskapen om sjukdomen obesitas och hur det är att leva med diagnosen.
Se hela Monikas historia och lär dig mer om sjukdomen på obesitassverige.se/respekt. Där kan du även ta del av berättelser från de tre andra patientrepresentanterna som medverkar i kampanjen.
Lever du med eller har levt med obesitas? Då kan du vara med och bidra med dina erfarenheter! På så sätt är du med och ökar kunskapen om sjukdomen och minskar stigmatiseringen i samhället.
Du som vill dela med dig av din berättelse om att leva med obesitas kan skicka din text till ambassador@obesitassverige.se. Märk ditt mail “My story”. Föredrar du att vi intervjuar dig och skriver ihop din berättelse, som du sedan får godkänna innan publicering, går det också fint. Du väljer själv om du vill vara anonym eller inte.

Visste du att över 100 000 barn i Sverige varje dag riskerar att utsättas för viktmobbning i skolan?
Idag lever var fjärde tioåring i Sverige med övervikt eller den kroniska och komplexa sjukdomen barnobesitas. Det innebär en stor risk för allvarliga följdsjukdomar i framtiden, såsom diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa.
Vi vet att många barn med övervikt och obesitas inte går ut skolan med godkända betyg och att det till stor del beror på att de utsätts för viktmobbning, kränkningar och stigmatisering på grund av sin kroppsstorlek.
Under de senaste åren har det kommit mycket ny forskning och viktig kunskap om barnobesitas. Därför har Obesitas Sverige, tillsammans med ungdomar som själva lever med övervikt och obesitas, tagit fram en digital utbildning som ska öka kunskapen om barnobesitas och motverka viktmobbning i skolan. Utbildningen är validerad av forskare, skolsköterskor och yrkesverksamma inom området.
Som vuxen i skolan har du ett stort ansvar och kan göra skillnad!
Läs mer om utbildningen på obesitassverige.se/jagraknas

Den 10 september uppmärksammas suicid genom Suicidpreventiva dagen. Tyvärr visar forskning att det finns ett tydligt samband mellan obesitas och ökad suicidrisk.
Två nya studier från Karolinska Institutet visar att barn med obesitas har tre gånger så hög risk att dö redan i tidig vuxen ålder jämfört med barn i den allmänna befolkningen. Detta beror inte enbart på ökad risk för olika följdsjukdomar, utan också på en högre risk att drabbas av ångest, depression och suicidtankar.
Personer som lever med obesitas möts av en rad fördomar inom vården, i media och i samhället i stort, och utsätts ofta för kränkande bemötande. De får kommentarer om deras "dåliga karaktär" och möts av åsikten att obesitas endast handlar om "för mycket mat och för lite motion" och att de får skylla sig själva. Många känner stor skam och skuld kring sin sjukdom och graden av självstigmatisering är hög.
Vi har även sett en debatt i media där två patientgrupper har ställts mot varandra och patienter med obesitas anklagas för att stjäla medicin från personer som anses vara sjuka på riktigt. Det är en bild som fått fäste både på apoteket och inom vården och vi ser att många är rädda för att söka vård och för att hämta ut den medicin deras läkare förskrivit.
Lever du med övervikt eller obesitas och behöver prata eller chatta med någon som lyssnar och kan ge dig stöd?
Vi vet att många känner sig ensamma med sina tankar och vår stödlinje finns till för dig. Även du som är anhörig och vårdnadshavare är välkommen att höra av dig till oss.
Du hittar all information på obesitassverige.se/stod.

I helgen som gick träffades Obesitas Sveriges förbundsstyrelse för att lägga upp strategin för 2025-2026.
Vår styrelse består av ett engagerat gäng med en varierad bakgrund och kompetens. Några är patienter som själva lever med obesitas och några kommer från professionen.
Totalt består styrelsen av elva medlemmar. På bilden syns från vänster Carina, Marie, Ingela, Kim, Karin och Viktor.
Tillsammans arbetar vi för ett samhälle med mindre viktstigma och bättre vård. Du kan också vara med och stötta det arbetet. Bli medlem idag för endast 50 kr och bidra till en framtid där ingen döms för sin obesitas. Läs mer på obesitassverige.se/bli-medlem

Genom vår nya samtalsstödjarutbildning får du fördjupad kunskap om vad det innebär att möta människor i en utsatt situation. I den digitala utbildningen får du bland annat lära dig om diagnosen obesitas, normkritiskt bemötande och aktivt lyssnande. Du får även ta del av praktiska övningar och en inblick i vanliga ämnen som de stödsökande vill prata om.
Som volontär i vår stödlinje får du också värdefull erfarenhet av att ge stöd till människor som upplever mobbning, diskriminering och psykisk ohälsa.
Just nu söker Obesitas Sverige samtalsstödjare till vår stödlinje via chatt och telefon. Du behöver inte ha någon särskild bakgrund eller utbildning för att bli samtalsstödjare. Det viktiga är att du tror på allas rätt till ett gott bemötande oavsett kroppsstorlek.
Du har goda möjligheter att själv styra när du vill engagera dig och hur mycket, och det finns alltid någon från Obesitas Sverige tillgänglig under passen ifall du behöver hjälp.
Uppdraget är ideellt och sker på distans. Du loggar in på en webbsida för att komma åt chatten, och om du svarar i stödtelefonen kopplas samtalen till din mobiltelefon. Chatten har öppet både dag- och kvällstider och telefonen har öppet kvällstid.
Skicka din intresseanmälan till ambassador@obesitassverige.se. Berätta om dig själv och varför du vill bli volontär hos Obesitas Sverige så kontaktar vi dig inom kort!

Dagens obesitasvård är varken jämlik eller patientsäker och det är hög tid att våra beslutsfattare tar sitt ansvar för detta. Sverige behöver införa en större kontroll av marknaden för obesitasbehandling och samtidigt säkerställa att patienter med obesitas får tillgång till en jämlik och subventionerad vård.

Just nu ser vi hur allt fler, både seriösa och mindre seriösa, vinstdrivande digitala vårdgivare profilerar sig som obesitasspecialister och erbjuder obesitasbehandling. Flera av dem lockar kunder med aggressiv marknadsföring där patienten utlovas snabb och effektiv viktnedgång genom “nya revolutionerande fetmaläkemedel".

Obesitas är en komplex, kronisk sjukdom och precis som vid andra sjukdomar krävs en  medicinsk utredning för att ställa diagnosen. Det är viktigt att ta blodprover, gå igenom patientens sjukdomshistoria och validera BMI, midjemått och blodtryck, både för att ställa diagnosen på korrekt grund och för att utesluta att det finns andra bakomliggande orsaker till att en patient ökat i vikt, såsom leversjukdom eller cancer. 

De digitala vårdgivarna ställer ofta diagnosen enbart baserat på självrapporterade uppgifter och det är inte tillräckligt. Vissa vårdgivare kräver bilder eller videosamtal, men det räcker inte då en diagnos aldrig ska sättas enbart baserat på ett utseende. 

Alla patienter har idag tillgång till en vårdcentral dit de kan gå för att mäta längd, vikt, midjemått och blodtryck. Men för de digitala vårdgivarna är det kopplat till en kostnad som minskar vinstmarginalen. Därför måste det ställas tydligare krav på att diagnosen ges baserat på korrekta uppgifter, både för att säkerställa en patientsäker vård och för att rätt patienter ska få tillgång till vården. Det utesluter inte att vården i övrigt sker digitalt, men just den medicinska undersökningen bör alltid genomföras av utbildad personal och inte baseras på självrapporterade data.

Många vinstdrivande nätläkare lyfter fram att de erbjuder ett multidisciplinärt team bestående av läkare, dietist, psykolog, fysioterapeut och sjuksköterska. Men i realiteten erbjuds ofta bara möjlighet att chatta med en viktcoach, vilket inte är att genomgå en strukturerad obesitasbehandling. Att behandla obesitas med läkemedel får aldrig ses som en quick fix. Syftet med behandlingen är att patienten ska uppnå bättre hälsa och undvika till exempel hjärt-kärlbesvär och förhöjt blodsocker. Det handlar alltså inte enbart om att nå en viktnedgång.

Obesitasbehandling kräver en strukturerad uppföljning och långsiktighet. Patienten behöver stöd i såväl beteendeförändringar som råd vid till exempel dosförändringar och biverkningar. Vi ser hur många nätläkare brister i detta och vården kan inte anses vara patientsäker. 

Situationen som uppstått är en effekt av bristen på fungerande offentlig obesitasvård och många av våra patienter är tacksamma för att de, genom de digitala vårdgivarna, äntligen får tillgång till den evidensbaserade vård de behöver och borde ha rätt till. Samtidigt är det inte en jämlik vård då det är den som har råd att betala nätläkarnas abonnemang och de höga kostnaderna för läkemedel som får tillgång till behandling, snarare än de som mest behöver vården. Det innebär att tillgången till sjukvård blir en klassfråga.

Återigen betyder detta inte att all digital vård är något dåligt och inte ska erbjudas. Tvärtom är många patienter mycket nöjda med sin digitala vårdgivare. Däremot behöver vi ställa tydliga krav på de aktörer som erbjuder obesitasvård för att säkerställa att diagnosen alltid ges på rätt kriterier och att vården är patientsäker.

Obesitas Sverige kräver att

  • Diagnosen obesitas alltid ges baserat på en korrekt medicinsk undersökning och inte på självuppskattade uppgifter eller patientens utseende
  • Obesitasbehandling ska ske på ett strukturerat och långsiktigt sätt av ett multidisciplinärt team 
  • De patienter som bedöms ha behov av behandling ska, precis som vid andra allvarliga kroniska sjukdomar, få tillgång till subventionerad vård
  • Det upprättas ett medicinskt kvalitetsregister för obesitasbehandling som gör det möjligt att följa upp effekten av den behandling som ges

Ny forskning visar att personer med obesitas beställer hem mat via appar i högre utsträckning än personer med normalvikt.

Undersökningen har genomförts i Storbritannien och handlade om sambanden mellan olika matval, inkomst, yrken och obesitas. Det var mer än dubbelt så vanligt att personer med obesitas beställde hem färdigmat via en app. 

Dessutom visade undersökningen att det var vanligare att personer med låg socioekonomisk status beställde hem färdigmat. Detta kan ha flera orsaker. En orsak är att många låglöneyrken är tunga och ansträngande. Om man är utmattad efter jobbet kan det kännas lockande att hoppa över matlagningen och i stället beställa hem mat.

En annan anledning kan vara att socioekonomiskt utsatta personer ofta har en eller flera funktionsnedsättningar. Att leva med en funktionsnedsättning ökar risken för fattigdom. Det är också känt att obesitas är mer förekommande hos personer med funktionsnedsättning, och att en funktionsnedsättning kan medföra utmaningar i vardagen, till exempel när det gäller matlagning.

Många snabbmatsrestauranger saknar hälsosamma alternativ. De har ofta erbjudanden av typen “beställ två mål till priset av ett” och andra rabatter som inte finns när du besöker restaurangen. Eftersom socioekonomiskt utsatta grupper redan har sämre hälsa riskerar tillgången till hemleverans av snabbmat att leda till större hälsoklyftor. Det bidrar alltså till en större ojämlikhet i hälsa.

Det är viktigt att alla aktörer i samhället tar sitt ansvar för att vända denna negativa utveckling som påverkar folkhälsan och ökar hälsoklyftorna. Ett steg måste vara att våra beslutsfattare kliver in i debatten och agerar. Alla människor behöver ha god tillgång till hälsosamma livsmedel i sin vardag.