Nu närmar sig sommaren mer och mer och flera av er har redan gått på semester, slutat skolan eller har intagit ett semestermood. Denna våren har varit väldigt omtumlande för många av oss, inte minst alla som lever i en riskgrupp eller som drabbats av COVID-19 eller har en närstående som drabbats. HOBS har jobbat och fortsätter jobba intensivt för att bevaka och agera utifrån patientperspektivet. Nu har vi en härlig sommar framför oss som många längtar efter. Men det är fortfarande viktigt att komma ihåg att hålla fysisk distansiering. Vi kommer fortsätta jobba aktivt under sommaren med att ge er det stöd ni efterfrågar dock under lite begränsande former då kansliet kommer ha en lägre bemanning och svarstiden kommer dröja.

HOBS Kansli, Förbundstyrelse och våra ambassadörer önskar er en underbar sommar och ta hand om er, håll fysiskt avstånd men social kontakt.

Missa inte HOBS Möter nästa vecka!

På måndag 22/6 kl 12.00 kan du följa med oss ut på en digital promenad och lyssna på Ylva Trolle Lagerros bli intervjuad om medicinsk behandling av övervikt, obesitas/fetma. Ylva Trolle Lagerros arbetar som överläkare på överviktscentrum i Stockholm. Hon kommer bland annat svara på:

Vilka mediciner finns i Sverige idag?
Vad händer i kroppen när man äter de olika medicinerna?
Vad är biverkningarna?

Intervjun med Ylva är förinspelad men har du frågor att ställa till henne så hör av dig till oss så tar vi dom vidare till henne. Du kan ställa din fråga här i kommentarsfältet, skicka ett DM eller om du vill vara anonym, maila din fråga till elsa.collvin@hobs.se

Plats: via zoom
Tid: måndag 22/6 kl 12.00

Varmt välkommen!

För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/85416033453

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

ST: Bild på Ylva Trolle Lagerros

På måndag den 15/6 kl i HOBS Möter får du träffa Karin Svärd i en personlig och inspirerande berättelse. Karin berättar om sitt liv med övervikt och om hur det varit att ta plats oavsett kroppsstorlek.

Plats: via zoom
Tid: måndag 15/6 kl 12.00

Varmt välkommen!

För att delta så ska du klicka in på Zoom-länken: https://us02web.zoom.us/j/89284741673

Deltar du via mobiltelefon/surfplatta behöver du ladda ner appen Zoom som du hittar där du brukar ladda ner appar till din iPhone eller Android. Du kommer inte synas eller höras per automatik i mötet. Vill du delta och säga hej efter intervjun så kommer vi öppna upp för detta. Vill du vara anonym ska du inte använda ditt riktiga namn när du skriver in användarnamn. Ditt användarnamn syns i sändningen.

[ST: Karin Svärd i ett filmklipp]

I veckan på Beachhotel Sahlenburg i Tyskland, Gjorde hotellägaren restriktioner. ”För att få checka in måste du nämligen väga under 130 kilo.” Skriver Ekstra Bladet i Aftonbladet igår.

Läs artikeln här: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3a5Bx/hotellet-forbjuder-gaster-over-130-kilo-forstor-moblerna

I Sverige finns en lag om bristande tillgänglighet, vilket detta är ett tydligt exempel på, när hotellägaren avsiktligt satt in åtgärder som gör att personer med en specifik vikt inte ges samma möjlighet att delta eller ges tillträde.

Som patientorganisation möter vi och vår målgrupp ofta hinder som gör det rent praktiskt svårare att delta. Både i vården, på arbetsmarknaden och i vardagen. Exempelvis så är det vanligt förekommande på vårdcentraler att det finns armstöd på stolar, vilket gör att många av oss inte har möjlighet att sätta oss ner medans vi väntar, vilket visar på bristande tillgänglighet.

Vikt borde omfattas av diskrimineringslagen.

Se exempel av diskriminering nedan från DO: ”En restaurang släpper inte in en person och det har samband med att hen har en funktionsnedsättning som påverkar tal och rörelser.”

Jämför nu det med händelsen i Tyskland :
Hotellet släpper inte in person(er) med obesitas/fetma (130kg), som i många fall påverkar rörelser.

Har du som patient som lever med obesitas/fetma varit med om bristande tillgänglighet eller diskriminerande praktiker? Vill du dela med dig av din berättelse? Kommentera nedan eller maila oss på ambassador@hobs.se

Missa inte HOBS träffas digitalt 16/6 !
Nu har du även möjlighet att ställa frågor till läkare om obesitaoperationer. Har du frågor om komplikationer? Förväntade resultat? Uteblivna resultat? Inga frågor är för små eller förstora.

Ställ din fråga i facebookeventet eller maila din fråga till ambassador@hobs.se. Svaren på frågorna kommer presenteras 16/6 på vårt event. Träffen kommer att ske digitalt vilket innebär att alla kan vara med, oavsett var en befinner sig i landet. Delar av samtalet kommer handla om dom frågor som uppkommit, men därefter är det ni deltagare som bestämmer agendan. Så om du redan vet något specifikt du vill diskutera så pm:a gärna oss.

Skriv ner datumet i kalendern och ladda upp med fika så hörs vi i det virtuella den 16/6 kl 18.00-19-00.
Föranmälan krävs:
Anmäl dig till ambassador@hobs.se , märk mailet med HOBS träffas.
[Mötet kommer ske via videosamtalstjänsten Zoom, & länk kommer skickas ut till dem som anmält sig].

Är du orolig över COVID-19 i relation till övervikt och obesitas och har frågor till våra experter?

Gå in på HOBS: www.hobs.se/covid19 och ställ dina frågor under Frågor och svar så tar vi dom vidare till våra experter. Du kan även skicka din fråga här som ett DM eller om du vill skriva ut den i kommentarsfältet så skickar vi den vidare. Vill du prata med oss så skicka ett mail till info@hobs.se så bestämmer vi en tid för ett stöttande telefonsamtal.

Våra experter är:
Kajsa Järvholm, psykolog Skånes Universitetssjukhus

Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktscentrum i Stockholm

Jovanna Dahlgren, överläkare Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus och professor i pediatrisk endokrinologi vid Sahlgrenska Akademin, Göteborg

Lua Dandara Rangel, dietist Skånes Universitetssjukhus

Ata Ghaderi, psykolog Stockholms centrum för ätstörningar Forsknings- och utvecklingsenheten

Joanna Uddén Hemmingsson, ordförande i SFO, Svensk förening för obesitas forskning och överläkare och verksamhetsansvarig på obesitascentrum Capio St Görans sjukhus

Carl Magnus Brodén, läkare och verksamhetschef GB Obesitas Malmö

Ta hand om dig och fortsätt att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer.

[ST: en illustration med 3 personer med röda tröjor och en person klädd i läkaruniform]

Illustration av: Linnéa Stenberg @linneastenbeerg

Idag är det säsongens sista möte!

Står du inför en obesitasoperation?
Har du tankar eller funderingar kring det?
Känner du dig orolig eller behöver någon att prata med?
Vill du vara med i samtalet och kanske stötta?
Eller vill du bara delta för att lyssna på andra?
Vilka frågor skulle du vilja att vi tog upp?

Då finns vi här för dig.

Vi erbjuder dig som är i behov av stöd en plats att dela dina tankar med andra.

Då är du varmt välkommen till vårt digitala möte ‪ikväll 17:00-18:00 där du får möjligheten att prata med andra patienter och oss från HOBS.

Idag onsdag 10/6
Klockan 17:00-18:00

Det är begränsat antal platser.

Vill du delta i mötet och få stöttning men också stötta andra?
Skriv till oss på antingen -
Mail: ‪naghmeh.ghanbar@hobs.se‬

Du kommer att få en länk skickad till dig av oss när mötet väl kommer sättas igång, där du enbart behöver klicka in dig till det digitala mötet för att delta.

Lever du med övervikt eller obesitas/fetma och vill berätta din story?
Som patientorganisation vill vi sprida din erfarenhet för att öka kunskapen om övervikt och obesitas/fetma.Du kan berätta om:
 
- din uppväxt
- din omgivning
- olika aktiviteter du tycker om att göra
- något du varit med om
- att du älskar din kropp
- hur du blivit bemött i vårdsammanhang
- vad viktstigmatisering gör med ens mående
 
Kanske har du något helt annat som vi inte tänkt på som du vill dela med dig av. Kommentera gärna nedan tips på ämnen som en kan ta upp eller tagga in någon vars berättelse vi borde dela. Oavsett om det är positiva eller negativa erfarenheter så vill vi få ta del av din berättelse eller dina reflektioner.
 
 
[ST: Kvinna sitter framför en laptop ].

Om ni missade HOBS Möter  Ata Ghaderi kan ni se intervjun här. Ata arbetar som psykolog på Stockholms centrum för ätstörningar, Forsknings- och utvecklingsenheten. Han svarar bland annat på:

Vad är skillnaden mellan att överäta och hetsäta?
Hur vet jag att jag har en hetsätningsstörning?
Vad finns det för behandlingar mot hetsätningsstörning?
Hur kan självhjälp vid hetsätning se ut?


ST: Bild på Ata Ghaderi.

Ni kan nu lyssna på HOBS Möter Joanna Uddén Hemmingsson som är ordförande för SFO - Svensk förening för obesitasforskning och överläkare och verksamhetsansvarig för Obesitascentrum på Capio St Görans Sjukhus i Stockholm. Hon svarar bland annat på:

Varför är personer som lever med obesitas/fetma en riskgrupp? Vad händer i kroppen? Hjälper det om man tappar vikt och får ett lägre BMI? 

www.hobs.se/hobsmoter