Vårt arbete kring hetsätning är i full gång. Men vi behöver 8 personer till som vill dela sina tankar om vad vi borde uppmärksamma och hur informationen formuleras om hetsätning så att det blir så patientcentrerat som möjligt. Har du erfarenhet av hetsätning och vill ge din åsikt så maila till ambassador@hobs.se. All kommunikation sker digitalt, antingen via mail eller samtal. Du väljer själv hur mycket eller lite feedback du vill ge.
Vet du redan något nu som du tycker vi borde uppmärksamma, kommentera nedan, eller tagga en person som du tycker borde dela sina erfarenheter.
[ST: Fingrar som skriver på ett tangentbord och Hobs-logga.]
Nu närmar vi oss slutet av world obesity week och därför vill vi uppmärksamma ett initiativ av
Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden som heter “ Folkhälsa För Alla”. Initiativet skapades för att få till en nationell handlingsplan för hälsosamma matvanor & fysisk aktivitet. HOBS har skrivit under och vi hoppas att du också vill göra det.
Så här beskrivs initiativet:
“Individen kan påverka sina levnadsvanor men yttre faktorer (omgivningen där vi bor, finansiella resurser, produktutbud etc.) har en avgörande betydelse för vår möjlighet att göra hälsosamma val. Vi vill därför att det ska vara lätt att göra hälsosamma val. För att det ska kunna ske behövs ett samhälle som skapar förutsättningar och miljöer som underlättar ökad fysisk aktivitet och bättre matvanor. Hälsosamma levnadsvanor för alla oberoende av vem du är, var du bor och vilka förutsättningar du har. Därför lanserar vi initiativet ”Folkhälsa för alla”!”
[ST: screenshot från folkhälsaförallas-hemsida].
Idag vill vi berätta om ett nytt samarbete som har vi varit med och startat. En nordisk obesitas allians. Tillsammans med våra nordiska länder kommer vi driva patientfrågor på en ny nivå. Vi kommer föra vidare era erfarenheter och tankar samtidigt som vi får tillgång till nya perspektiv och arbetssätt att driva frågan om en jämlik vård för alla, oberoende av storlek. Tillsammans så kommer vi driva våra frågor starkare, att alla har rätt till ett respektfullt bemötande och att vården som utformas är patientcentrerad.
Vi kommer fortsätta att sprida kunskap om att obesitas är en kronisk sjukdom och vilka behov vi som lever med obesitas har och vilka förändringar måste ske inom vården och i samhället.
[ST: Nordic obesity alliance- logga]
Vill du dela din erfarenhet av hetsätning? Då kan du bli intervjuad av Lana som är volontär på HOBS. Du kan du kan vara anonym eller välja att vara offentlig. Nedan berättar Lana varför hon gör intervjuer om hetsätning:
"Jag har valt att dela med mig av min personliga upplevelse av hetsätning som präglade en stor del av mina tonår och tidiga vuxenliv. Jag vill belysa att hetsätning kan uttrycka sig i olika former och att det för mig handlade om att känna kontroll i livet. Genom medvetenhet, kunskap samt acceptans lyckades jag för åtta år sedan återfå den kontroll som jag saknade och med den fann jag även en väg bort ifrån hetsätning samt kontrollbehov. Jag kände mig fri och min relation till mat och träning blev en sund relation av kärlek.
Genom att just du delar med dig av din egen upplevelse och erfarenhet av hetsätning kan vi öka medvetenheten och kunskapen om ämnet. Jag kan hjälpa till genom att jag intervjuar dig och skriver just din historia eller skriver berättelsen tillsammans med dig."- Lana
Maila till ambassador@hobs.se och märk ditt mail med hetsätning så tar vi kontakten vidare med dig.
[ST: Ett ansiktsporträtt av Lana samt HOBS-logga].
I samband med Världs Obesitas Dagen den 4/3 uppmärksammar vi Socialstyrelsens beslut att utarbeta riktlinjer för vård av obesitas.
Att myndigheten tagit detta viktiga beslut är efterlängtat, och väldigt välkomnat av oss alla som är berörda av sjukdomen obesitas.
Vi hoppas att du vill anmäla dig, lyssna in och aktivt delta på kommande webinar den 4/3 kl 15.30-17.00.
Här är länken för anmälan: https://register.gotowebinar.com/register/393724531511429902
Du kan även anmäla dig här i PDF där innehållet beskrivs närmare.
Vi kommer att lyfta det glädjande med att riktlinjerna nu kommer, men också diskutera och framhålla regionernas beredskap. Finns det en beredskap i de 21 regionerna att organisera och strukturera sin sjukvård för att ta hand om patienter som är sjuka i sin obesitas?
Nulägesbilden i Sverige kan beskrivas som i det inslag SVT sände nyligen. Jag ser gärna att du ägnar ett par minuter åt detta inslag, där Ola söker hjälp i vården för sin obesitas, men sjukvården säger nej:
Ola, 24, vill ha hjälp med sin fetma – vården säger nej | SVT Nyheter
”När Ola Karlsson Eriksson träffar läkare får han alltid höra att han måste gå ner i vikt, men att vården inte kan hjälpa honom så länge han inte har drabbats av en följdsjukdom.”
Vi vet att obesitas är förknippat med utmaningar. Personer som lever med obesitas möts allt för ofta i samhället, i skolan, i arbetslivet och faktiskt även inom vården av en attityd och okunskap som inte är acceptabel. Detta vill vi förändra!
Vi önskar dig därför varmt välkommen till vårt webinar den 4/3 som genomförs tillsammans med intresseorganisationerna SFO & SFOK samt aktörer inom industrin.
Livet kan kännas toppen, förfärligt eller bara helt okej. Oavsett hur du känner så får du dela med dig av vad du vill och vi lyssnar.
Stödchatten har öppet varje vecka för dig som är vuxen, ungdom, förälder eller anhörig. Behöver du anonymt prata av dig finns vi på HOBS stödchatt här för dig. Inget ämne är för stort eller för smått. Du går in på vår hemsida hobs.se och när den lilla pratbubblan i höger hörn syns så klickar du på den och skriver till oss. Glöm inte att inget är för stort eller för litet att prata om, vi finns här och lyssnar på dig. Vi ses i chatten
[ST: En person med mobil].
Anmäl ditt intresse för att besvara undersökningar från forskare, studenter eller hälso- och sjukvården. Din röst gör skillnad!
Vi behöver fler som vill dela sina erfarenheter av övervikt eller obesitas. Vi letar efter dig som vill dela med dig av dina erfarenheter av att leva med övervikt eller obesitas. Är du vuxen, ungdom eller förälder och anhörig så behöver vi dig.
Du bestämmer själv när du vill vara med och besvara enkäter eller delta i fokusgrupper. Vid anmält intresse får du kontaktuppgifter eller länkar till undersökningar som vi skickar ut när vi har fått en förfrågan och du bestämmer själv vilka undersökningar du vill delta i.
[ST: en person sitter framför ett bord med mobilen i handen. I bakgrunden syns bord och en annan person, samt HOBS-logga].
Läs 15-åriga "Annes" berättelse om hur det varit för henne att växa upp och leva med obesitas. Hur det är att gå och handla matvaror och en känner sig uttittad....
"Anne" delar med sig av det som varit tufft och vi tror att många kan känna igen sig i hennes berättelse.
Har du en historia du vill dela med dig av. Maila oss på ambassador@hobs.se och märk din berättelse med "my story", självklart kan du vara anonym.
Du är inte ensam.
[ST: en kundvagn i en butik samt HOBS-logga]