De senaste åren har vi sett en skrämmande utveckling där vinstdrivande kliniker aktivt söker upp personer som lever med obesitas och erbjuder dem medicinsk behandling, utan att personerna själva har bett om det eller ens uttryckt behov av behandling. Det sker via direktmeddelanden eller riktade erbjudanden och är inte bara oetiskt, utan djupt problematiskt ur ett patientperspektiv.
Bland annat har kliniker och läkare sökt upp individer som berättat om sina erfarenheter av
obesitas i media. Dessa personer har ofta delat sina historier för att öka kunskapen om hur det är att leva med obesitas, om diskrimineringen de möter, och för att förbättra vården. Att de då blir uppvaktade av företag som erbjuder "skräddarsydda" lösningar, utan att känna till deras specifika hälsosituation eller behov, är både hänsynslöst och exploaterande.
Det har nu gått så långt att våra medlemmar får rabattkoder och erbjudanden om behandlingar via direktmeddelanden – och detta från företag som säljer evidensbaserade medicinska behandlingar för obesitas. Företagen vet ingenting om personens hälsa eller om personen ens vill ha den typen av behandling. Kan vi föreställa oss att detta skulle göras vid andra sjukdomar, till exempel psykisk ohälsa? "Du har pratat i media om att du är ledsen efter en livskris. Här är en rabattkod för vår behandling. Vi använder det här läkemedlet som kan hjälpa dig."
Det är fullständigt oacceptabelt att kommersiella aktörer ser personer med obesitas som potentiella kunder som de aktivt kan söka upp och kontakta utan samtycke. Alla har rätt att själva söka vård och behandling när de känner att de behöver det. Ingen ska behöva bli föremål för denna typ av aggressiv marknadsföring bara för att de öppet delat sin historia.
Vårt krav är tydligt: Sluta söka upp och göra reklam till människor i en sårbar situation som inte själva har valt att söka vård!
Är läkarnas hälsoråd till patienter meningslösa pekpinnar eller bidrar rådgivning om levnadsvanor till ökad jämlikhet? Den frågan har lyfts i två debattinlägg i Göteborgsposten, den 23 och 30 september.
Vi på patientorganisationen Obesitas Sverige menar att den viktigaste frågan handlar om vilken typ av råd det handlar om och hur de ges till patienten. Det är viktigt att vårdgivare vågar prata med sina patienter om levnadsvanor. Det är att visa omtanke om patienten och dennes hälsa. Däremot har patienten ingen glädje av mycket allmänt hållna råd baserade på fördomar som enbart leder till att patienten känner sig dumförklarad.
Det kan till exempel handla om att vårdgivaren förutsätter att patienten dricker läsk och äter sötsaker och ger råd kring detta utan att först ställa en fråga om hur matvanorna faktiskt ser ut. Eller att patienten inte blir trodd när hen berättar att hen är fysiskt aktiv, för att vårdgivaren har en bild av att alla som lever med obesitas är stillasittande.
Forskning visar att ett gott bemötande ökar kvaliteten på vården. Patienten behöver känna sig lyssnad på, bli bemött med respekt och få möjlighet att vara delaktig i sin vård. Vårdgivaren behöver visa intresse för patientens livssituation och ge råd utifrån den.
Stödet behöver vara individanpassat och ges av en vårdgivare med kunskap om förändringsarbete. Att säga åt en patient att äta mer grönsaker kommer sannolikt inte att leda till att patienten gör det, men ett samtal om patientens vardag och matmiljö kan innebära att ni tillsammans kommer fram till hur patienten skulle kunna förändra sina kostvanor i en mer hälsosam riktning.
Många patienter med obesitas undviker att besöka vården på grund av alla pekpinnar om att de borde gå ner i vikt. Obesitas är en komplex och kronisk sjukdom och inget som individen kan förväntas lösa på egen hand. Levnadsvanebehandling är grunden i all obesitasbehandling, och om den genomförs på rätt sätt kan den ha goda effekter på patientens hälsa.
Vi håller med författarna i debattartikeln om att vi behöver arbeta med samhällsinriktade insatser som gör det möjligt för fler att ha hälsosamma levnadsvanor. Det finns en hälsoklyfta som innebär att vissa har svårare än andra att leva hälsosamt, till exempel personer som är socioekonomiskt utsatta. Det här är en folkhälsopolitisk fråga och det är viktigt att våra beslutsfattare tar den på allvar.
Men samtidigt som vi arbetar med insatser på samhällsnivå behöver vi arbeta med att ge stöd till individer. Det gäller inte bara för patienter som lever med obesitas, utan även för att förebygga insjuknande. Men allmänt hållna råd som ges utan kunskap om patientens livssituation och förkunskaper, till exempel “ät mindre och rör dig mer”, är inte effektiva. De upplevs tvärtom som stigmatiserande och riskerar att leda till att patienten undviker vården i framtiden.
Debattinlägg i Göteborgsposten
2024-09-23: Tvinga inte läkare att ge hälsoråd – de hjälper ändå inte
2024-09-30: Oetiskt att inte delge patienter kunskap om hur man förbättrar hälsan
Var med och hjälp oss belysa ett ofta osynligt problem genom att delta i vår undersökning för att kartlägga diskriminering på arbetsmarknaden kopplad till obesitas.
På arbetsmarknaden sker regelbundet diskriminering av personer med obesitas. Det handlar om allt från orättvisa bedömningar under rekrytering till regelrätta kränkningar på arbetsplatsen. Fördomar och brist på stöd påverkar många i deras yrkesliv och välbefinnande.
Tyvärr omfattar inte diskrimineringslagen kroppsstorlek, vilket gör att dessa frågor ofta hamnar i skymundan. Utan tillräcklig kunskap är det svårt för arbetsgivare och fackförbund att hantera diskrimineringen effektivt.
Vi på Obesitas Sverige genomför därför en unik undersökning för att kartlägga diskriminering på arbetsmarknaden kopplad till obesitas. Vi behöver nu din hjälp för att skapa förändring!
Enkäten tar endast 10-15 minuter att besvara och är helt anonym. Genom att delta i undersökningen bidrar du till att lyfta fram dessa viktiga frågor och hjälper oss att samla den kunskap som krävs för att driva förändring.
Ditt svar gör skillnad. Ju fler vi är, desto starkare är vår röst. Tillsammans kan vi påverka och förändra förhållandena på arbetsmarknaden. Tack för att du hjälper oss att göra skillnad!
Arbetar du inom media? Kanske på en journalistutbildning eller som student? Just nu söker vi dig som är intresserad av att ingå i en expertgrupp för ett kommande projekt.
Uppdraget är inte betungande utan handlar i ett första skede om att agera bollplank inför planeringen av vilket material som ska tas fram inom ramen för projektet och i ett senare skede att ge feedback på det material som tas fram.
Du som är intresserad är välkommen att höra av dig till info@obesitassverige.se så berättar vi mer!
Obesitas är ett område det rapporteras alltmer om i media. Det är en av våra stora folksjukdomar och det har nyligen kommit nationella riktlinjer för behandling. Dessutom kommer effektivare läkemedel ut på marknaden. Det pågår även samtal om att inkludera kroppsstorlek som diskrimineringsgrund.
Samtidigt ser vi att kunskapen om diagnosen, dess orsaker och vanlig samsjuklighet fortfarande är låg. Ny forskning har kommit, men många fördomar och missuppfattningar lever kvar.
Vi blir ofta kontaktade av journalister som önskar ta del av vår sakkunskap, och vi ser att det ofta blir fel i både fakta och bildval. Därför planerar vi ett projekt där vi tar fram lättillgänglig information om diagnosen och en guide kring icke-stigmatiserande språk- och bildval. Vi avser söka medel från Allmänna arvsfonden och starta projektet i början av 2025.
Vi planerar också att ta fram en bildbank med icke-stigmatiserande foton och filmer som kan användas fritt för bildsättning av reportage kopplade till obesitas, samt en funktion där journalister kan komma i kontakt med patienter som kan tänka sig att bli intervjuade om sin diagnos och behandling.
Vi har redan en fokusgrupp med patienter som kommer medverka, liksom experter från vården och forskningen. Det är av största vikt att upplägg och innehåll förankras med media så att det material vi tar fram blir så värdefullt och användbart som möjligt.
Allt material kommer att vara tillgängligt för media helt utan kostnad och projektet kommer också göra det lättare att hitta patienter i olika regioner som kan medverka i reportage och nyhetsinslag.
Visste du att över 100 000 barn i Sverige varje dag riskerar att utsättas för viktmobbning i skolan?
Idag lever var fjärde tioåring i Sverige med övervikt eller den kroniska och komplexa sjukdomen barnobesitas. Det innebär en stor risk för allvarliga följdsjukdomar i framtiden, såsom diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa.
Vi vet att många barn med övervikt och obesitas inte går ut skolan med godkända betyg och att det till stor del beror på att de
utsätts för viktmobbning, kränkningar och stigmatisering på grund av sin kroppsstorlek.
Under de senaste åren har det kommit mycket ny forskning och viktig kunskap om barnobesitas. Därför har Obesitas Sverige, tillsammans med ungdomar som själva lever med övervikt och obesitas, tagit fram en digital utbildning som ska öka kunskapen om barnobesitas och motverka viktmobbning i skolan. Utbildningen är validerad av forskare, skolsköterskor och yrkesverksamma inom området.
Som vuxen i skolan har du ett stort ansvar och kan göra skillnad!
Den 10 september uppmärksammas suicid genom Suicidpreventiva dagen. Tyvärr visar forskning att det finns ett tydligt samband mellan obesitas och ökad suicidrisk.
Två nya studier från Karolinska Institutet visar att barn med obesitas har tre gånger så hög risk att dö redan i tidig vuxen ålder jämfört med barn i den allmänna befolkningen. Detta beror inte enbart på ökad risk för olika följdsjukdomar, utan också på en högre risk att drabbas av ångest, depression och
suicidtankar.
Personer som lever med obesitas möts av en rad fördomar inom vården, i media och i samhället i stort, och utsätts ofta för kränkande bemötande. De får kommentarer om deras "dåliga karaktär" och möts av åsikten att obesitas endast handlar om "för mycket mat och för lite motion" och att de får skylla sig själva. Många känner stor skam och skuld kring sin sjukdom och graden av självstigmatisering är hög.
Vi har även sett en debatt i media där två patientgrupper har ställts mot varandra och patienter med obesitas anklagas för att stjäla medicin från personer som anses vara sjuka på riktigt. Det är en bild som fått fäste både på apoteket och inom vården och vi ser att många är rädda för att söka vård och för att hämta ut den medicin deras läkare förskrivit.
Lever du med övervikt eller obesitas och behöver prata eller chatta med någon som lyssnar och kan ge dig stöd?
Vi vet att många känner sig ensamma med sina tankar och vår stödlinje finns till för dig. Även du som är anhörig och vårdnadshavare är välkommen att höra av dig till oss.